5.000.000 nye beboere til Ørestad

AC Hotel Bella Sky Copenhagen i Ørestad City har netop indlogeret 5.000.000 fårekyllinger i en container ved siden af hotellet. De nye beboere er led i en fårekyllingefarm, som skal bidrage til nye ingredienser i køkkenet på AC Hotel Bella Sky og i Bella Centeret. Fårekyllingefarmen er resultatet af et samarbejde mellem BC Hospitality Group, som driver begge, og startupvirksomheden Entomation, som er specialiseret i fårekyllingefarme. Projektet tager afsæt i BC Hospitality Groups målsætning om at reducere brugen af animalsk protein til fordel for mere bæredygtige proteinkilder.

Hvorfor fårekyllinger?

Nyhed 2 - Fårekyllingefarm01.jpg

Og hvad har fårekyllinger egentlig med bæredygtige fødevarer at gøre? Det kort svar er, at fårekyllinger faktisk er en enormt effektiv kilde til protein i maden. Fårekyllinger kræver mindre vand, mindre plads og formerer sig hurtigere end andre animalske proteinkilder. Til sammenligning kræver det omkring 15.000 liter vand at producere et kilo oksekød mens der blot skal 8 liter vand til at producere et kilo fårekylling. Tilmed udleder et kilo oksekød 15 kg. CO2, hvor et kilo fårekylling udleder 0,15 kg. CO2. Derudover er fårekyllinger rige på protein, B12 vitamin, jern og aminosyre. På flere parametre er der altså tale om en super food, og med over en million årlige gæster og to millioner måltider, er der et stort potentiale i at introducere fårekyllinger som en ny og mere klimavenlig råvare på BC Hospitality Groups hoteller og konferencefaciliteter.

Vejen til en cirkulær farm

Fårekyllingerne dyrkes i en særskilt container, som er placeret uden for Hotel Bella Sky. Flere led i fårekyllingeproduktionen er automatiseret, og der anvendes primært menneskelig arbejdskraft, når fårekyllingerne skal høstes. I mellemtiden lever fårekyllingerne mere eller mindre isoleret, hvilket sikrer et højt hygiejneniveau og lav arbejdsintensivt. Når farmen er fuld drift inden for det næste års tid, forventes den at kunne levere 200-250 kg. pulver ved høst hver 6. uge.

Hensigten med produktionsanlægget er, at det i sidste ende skal være så cirkulært som muligt, hvor genanvendelse tænkes ind i de forskellige produktionsled. Containeren er placeret oven på en kølecontainer, hvis overskudsvarme bruges til at varme farmen op til mellem 27 og 35 grader. Produktionen i containeren giver desuden mulighed for at placere fårekyllingerne i nærheden af foderkilden, hvilket minimerer transporten af foder. Fårekyllingerne er derfor placeret tæt på Hotel Bella Skys køkken, hvor det på sigt er planen, at de blive fodret med køkkenets madrester. Produktionen giver altså mulighed for at producere lokale fødevarer med høj effektivitet, hvilket er i tråd med fremtidens bæredygtige fødevareproduktion i vores storbyer.

Første skridt til noget anderledes

Fårekyllingerne skal som udgangspunkt anvendes til at fremstille mel, og indtil videre er fårekyllingerne blevet serveret som ingrediens i søde sager til udvalgte events, efter aftale med kunden. Fårekyllingerne har dog flere anvendelsesmuligheder og der kan eksperimenteres med nye serveringer. Smagen kan blandt andet variere alt afhængig af hvad fårekyllingerne bliver fodret med, hvilket giver mulighed for at målrette fårekyllingernes smag til den mad de skal bruges i.

Selvom der formentlig vil gå lidt tid, inden fårekyllingerne bliver en fast del af menukortet på Hotel Bella Sky, har BC Hospitality Group indtil videre haft positive erfaringer med at bruge den nye ingrediens. Insekterne modtages som regel som en oplevelse og en god samtale-starter til arrangementer. Der er dog fortsat tale om en omvendelsesproces, hvor besøgende skal vænne sig til tanken om at spise insekter, så det er ikke forventningen, at fårekyllinger bliver hverdagskost lige foreløbigt. Med fårekyllingefarmen håber BC Hospitality Group på at kunne skubbe lidt til madvanerne og afmystificere idéen om insekter som en fødevarekilde.