Aktivitet til din påskeferie: (Gen)opdag kunsten fra Kongens Nytorv til Ørestad

Påskeferien er lige om hjørnet, og med et par fridage i udsigt er det en oplagt anledning til at tage familie og venner under armen og genopdage din by. Og hvorfor ikke med kunsten, der omgiver os, som centrum? Fra på fredag kan du hoppe på cyklen eller tage metroen og opleve kunsten på ruten fra Kongens Nytorv til Ørestad gennem ni små film eller Kunsthistorier, som er overskriften på projektet, som kunsthistoriker Julie Tvillinggaard står bag. Vi har talt med hende om hendes idé og inspiration til Kunsthistorier, og hvad man kan glæde sig til at opleve på ruten.

Idéen bag Kunsthistorier

Byrummene i København er fyldt med kunst og kultur, der ganske gratis og lige udenfor vores dør venter på at blive set og oplevet. Med Kunsthistorier inviteres københavnerne og de besøgende i byen til at tage på tur og opleve et udsnit af byens kunst med både gamle og nye værker.

Nyhed 2 - Kunsthistorier_01.jpg

”Kunsthistorier udfolder den kunst, der omgiver os i vores hverdag, hvis vi tillader os selv at bemærke den. Værkerne står der, men hvordan skal vi gå til dem? Kunsthistorier får os til at kigge anderledes på værkerne, lader os drømme med, gå på opdagelse i dem og måske stille nye spørgsmål,” forklarer Julie Tvillinggaard.

Filmene har en let drømmende karakter, og er nok ikke som nogen anden kunstguide, du ellers har oplevet.

”Jeg havde lyst til at udfordre kunstformidling som genre. Hvordan kan den i sig selv være sjov, men samtidig oplysende? Så kom jeg på idéen om at drømme værkerne og give dem en fortælling. Det blev til de ni film eller kunstdrømme, som alle har et underliggende spor af viden. Filmene giver en lille smag på kunstens sprog, med mulighed for fortolkning. Der er jo ikke kun én måde at gå til et kunstværk på, så jeg håber at denne anderledes form vil give folk mulighed for at drømme med og få tankerne på afveje,” fortæller Julie Tvillinggaard.

Sådan foregår det

Du kan tilgå de ni små kunsthistorier enten fra din instagram via profilen kunst.historier, eller i din browser ved at følge linket her. Man kan følge ruten fra start til slut, eller blot gå på opdagelse i værkerne i sit nabolag. Man kan vælge at se filmene hjemmefra og planlægge en rute efter værkerne, som man vil se, eller bare slå op når man står ved dem.

Kunsthistorier har fået sin egen Instagramprofil, hvor historierne løbende bliver delt. Den bliver lanceret fredag den 26. marts 2021.

Nyhed 2 - Kunsthistorier_03.jpg

Hvad kan man glæde sig til at opleve på ruten?

”Jeg synes, at vi har fået en god bredde på værkerne. Fra spritny samtidskunst i Byparken i Ørestad til Nordeuropas første Rytterstatue på Kongens Nytorv. Det er nok næsten det, jeg vil fremhæve. Kunst er mange ting, og forskellige genrer påvirker forskelligt. Hvis vi sammenligner med musik, forventer vi ikke, at et stykke komponeret i 1688 har samme opbygning, som et stykke musik skrevet i 2021. Eller at rap nødvendigvis har samme målgruppe som dansk top. Det samme gælder for billedkunsten, her er også forskellige genrer. Kunsten skal ikke læses ens, og vi må godt påvirkes forskelligt. Det kan jo starte den gode samtale,” fortæller Julie Tvillinggaard.

Hun understreger, at Kunsthistorier er for ”alle nysgerrige turister – i egen by eller som gæst – der har lyst til at gå på opdagelse i vores smukke by og undre sig lidt. Filmene er produceret i et sprog, der gerne skulle være til at gå til på tværs af aldersgrupper.”

Og det er ikke kun kendskabet til selve værkerne, der udfoldes på ruten. Man får også et indblik i identiteten i de områder, som man føres igennem.

”Jeg er selv blevet vildt begejstret for at møde den særlige Ørestadsånd og de dedikerede beboere, der virkelig føler et tilhørsforhold til deres by med et engagement for udviklingen og kunsten i deres bydel,” fortæller Julie Tvillinggaard om sin oplevelse med at skabe filmene.

Kort om projektet

Kunsthistorier lanceres onsdag d. 24. marts 2021 og er en del af projektet Tourism Moves, som ØICC, Wonderful Copenhagen, By & Havn, Metroselskabet, HORESTA og Københavns Kommune står bag, og som er støttet af Erhvervsfremmebestyrelsen. Du kan læse mere om Tourism Moves her.

Om Julie Tvillinggaard Bonde

Julie Tvillinggaard Bonde er kunsthistoriker og art advisor hos · AiR · (Art In Reality). · AiR · arbejder i mødet mellem kunst og hverdagsliv som kurator, producent og formidler.

Julie har særligt fokus på de steder, hvor vi færdes til daglig - på (hjemme)kontoret, i receptionen, i og i det offentlige rum. Med andre ord steder, hvor vi skal leve med kunsten fremfor at besøge den. 

Du kan læse mere her.