Amager Vest Lokaludvalg – der til dagligt går under det mere mundrette ”AVLU” – er hele Amager Vests og dermed også Ørestads politiske nærdemokrati. ”På ØICC’s møder og ved andre lejligheder har jeg talt med ledere fra erhvervslivet i Ørestad, og det viser sig, at vi har mange fælles interesseområder,” siger AVLU’s forperson Kresten Thomsen.
Trivsel og gode vilkår for borgerne
Amager Vest
Indbyggertallet i Amager Vest er 87.000, og dermed har bydelen en betydeligt større befolkning end Esbjerg, som er Danmarks 5. største by med 72.000 indbyggere. I 2030 vil Amager Vests befolkning være oppe på 120.000 og dermed på størrelse med Aalborg, landets 4. største by.
AVLU er som Københavns 11 andre lokaludvalg nedsat af borgerrepræsentationen og er rådgivende organ for Københavns Kommune. Udvalget består af en repræsentant for hvert parti i borgerrepræsentationen såvel som 16 medlemmer, der er valgt af og blandt samtlige Amager Vests foreninger. Alle arbejder frivilligt med det formål at skabe de bedste vilkår for beboerne i Amager Vest.
”Vores selvforståelse er, at vi er borgernes ambassadør i forhold til Københavns Kommune. Vi bor i denne del af byen og ved, hvad der rører sig, så vi gør vores yderste for at påvirke udviklingen i bydelen i en retning, der skaber trivsel for borgerne,” siger Kresten Thomsen. AVLU’s arbejde består dels i at give høringssvar til kommunen, dels i at reagere på borgernes henvendelser om konkrete udfordringer eller ønsker, og så har udvalget 4 millioner kroner til uddeling til foreninger eller projekter og iværksætter af og til også egne projekter.
”Vi søger at bruge vores midler sådan, at det skaber mest muligt netværk og samarbejde på tværs af bydelen,” fortæller Kresten Thomsen. ”Ørestad er at kvarter, hvor folk gerne vil skabe ting selv, og dér er vi gået ind og har støttet foreninger, som har haft brug for en hjælpende hånd. Men vi vil også gerne have, at folk bliver opmærksomme på, at der er faciliteter og ressourcer i andre dele af Amager Vest end lige den del, hvor de selv bor. Ørestadsborgere kan fx også gøre brug af Sundby Idrætspark, selvom den ikke ligger i Ørestad.”
Et stærkt samarbejde om fremtiden
AVLU arbejder i høj grad gennem borgerinddragelse, og ØICC kan nyde godt af, at AVLU er i løbende dialog med borgerne i Ørestad. Når det drejer sig om at gøre Ørestad til et attraktivt sted, ikke bare at bo, men også at arbejde, er beboerne helt centrale, da bylivet og stemningen i byen er noget af det, der tiltrækker folk.
Infrastrukturen har også AVLU’s bevågenhed med henblik på at sikre, at trafik til og fra Ørestad kan glide optimalt i fremtiden. For eksempel er Vejlands Allé allerede nu overbelastet i myldretiden – endnu inden Fælledby er bygget – så AVLU arbejder på at få Københavns Kommune til at udvikle en løsning. ”Ellers ender det med, at eneste farbare vej til Ørestad i bil er via motorvejen,” bemærker Kresten Thomsen, som særligt er glad for det gode samarbejde, AVLU og Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) har fået opbygget. ”Når forvaltning og lokaludvalg arbejder sammen, fører det til bedre og billigere løsninger, og det har TMF fået blik for.”
Kresten glæder på AVLU’s vegne til gennem ØICC at få bedre kontakt til både erhvervslivet og universiteterne i Ørestad. ”I ØICC har jeg mødt nysgerrige og dynamiske erhvervsfolk, som har konstateret, at det er i deres virksomheders interesse at se på deres omgivelser, og hvordan kvarteret fungerer. I ØICC’s fællesskab vil vi kunne løse mange af de lokale udfordringer i Amager Vest selv, men sammen står vi også som en særdeles stærk stemme i kommunikationen med politikerne, fordi erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og lokaludvalg her arbejder sammen om noget. Det kan være om trivsel eller infrastruktur, men det kan også være om behovet for kompetenceudvikling. På hele Amager med 220.000 indbyggere er der fx ikke en eneste erhvervsuddannelse – man skal til Vestegnen for at få sådan én. Er det tilfredsstillende for de lokale virksomheder, eller skal der gøres noget ved det?”
ØICC byder AVLU hjerteligt velkommen og glæder os et tættere samarbejde.