ZOKU: En oase på toppen af Ørestad

Det ligner mest indgangen til en almindelig beboelsesejendom omme bag ved Føtex, men efter en tur i elevatoren op til 5. sal træder man ind i en helt anden verden. Her er lyst og luftigt og fuldt af planter, en oase på den øverste etage med udsigt over tagene ind mod Københavns centrum. Her er plads til at slå sig ned på bænke og stole både indenfor og udenfor på de små terrasser. Når man bevæger sig ned ad gangen med glastag, kommer man til en stor dagligstue med en velforsynet bar og café i midten og hyggelige kroge rundt omkring. Kvinden i baren spørger med det samme, om hun kan hjælpe med noget.

Hotel med sans for fællesskab

En typisk lejlighed i ZOKU. Foto: ZOKU

ZOKU er japansk for ”familie” eller ”stamme”, og det er netop oplevelsen af at være del af et community og føle sig hjemme, som ZOKU byder på. Det er et hotel, som er særligt indrettet til long-stay gæster og moderne digitale nomader, som skal have et sted at bo og faciliteter til at arbejde i nogle måneder. Tagetagen giver mangfoldige muligheder for co-working spaces, hvor man kan arbejde eller holde møder, og ”værelserne” er små lejligheder indrettet efter 'Tiny House'-konceptet med plads til det hele: køkken, badeværelse, opholdsstue i grundplan og et afskærmet soveværelse på en hems. Der er tilmed ”art swap”, så gæsterne kan skifte billederne i deres lejligheder ud med andre, som de bedre kan lide, og alle billederne er malet til ZOKU af kunstnere, der har boet her.

Den fælles dagligstue på “taget”. Foto: ZOKU

ZOKU følger ikke de sædvanlige normer for hoteller. Her kan man bo og arbejde og endda skabe fællesskaber med andre gæster til de ugentlige langbordsmiddage eller i dagligstuen. Her er ingen reception og ingen tjenere, men folkene i baren kan hjælpe med alt fra indtjekning, over en drink, til rådgivning om, hvordan man får fat i et sygesikringskort, når man lige er flyttet til Danmark og bor i ZOKU, mens man leder efter en permanent bolig.

50% af ZOKUs gæster bor der i mere end to måneder, og teamet er trænet til at være venskabelige og hjælpe til at skabe community for de gæster, som ønsker det. Vagtplanen er endog indrettet efter, at der skal være tid til hyggesnak med gæsterne, så grænsefladen mellem gæst og ansat flyder lidt ud og glider over i noget hjemligt.

Et sted for lokale virksomheder og beboere i Ørestad

Kuno Junker, direktør i ZOKU Copenhagen.
Foto: ZOKU

Det var midt under corona, at ZOKU åbnede for tre år siden. Ørestad var et godt sted at oprette det nye hotel, fordi særligt Bella Center og Royal Arena trækker mange besøgende til området. ZOKU i København er ét af indtil videre fire ZOKUer rundt om i Europa, og Kuno Junker tog over som hoteldirektør for knapt et år siden. Kuno har 20 år i hotel- og restaurationsbranchen bag sig, senest som direktør af Comwell Sorø, en by hvor han nu bor med sin familie. ”Selvom det er en lang tur, kører jeg den gerne for det her! Hotelbranchen er fyldt med kasser og barrierer; men ZOKU nedbryder den ene barriere efter den anden, og jeg kunne ikke sige nej til at prøve kræfter med noget så anderledes. Det er inspirerende i hverdagen.”

Køkkenet er indrettet til fællesskab. Foto: ZOKU

”Taget”, som øverste etage bliver kaldt, er ZOKUs bankende hjerte og åbent for alle til et måltid eller en drink, indenfor eller udenfor. Det er også et sted, hvor man som virksomhed kan holde arrangementer eller møder i de forskellige lokaler, som kan lukkes af fra det fælles område. ”Jeg håber, at det kan være en platform, hvor Ørestads virksomheder kan netværke og lave events, og jeg er ikke bleg for at give rabatter til ØICC’s andre medlemmer.”

Hverdagsoplevelser kan styrke bylivet i Ørestad

Netop ønsket om at være med til at løfte Ørestad gennem netværk og samarbejde var Kuno Junkers bevæggrund for at melde ZOKU ind i ØICC. For ZOKU er det vigtigt, at gæsterne får en god oplevelse, og man sætter en ære i at kunne anbefale gode steder at tage hen, gerne i nærheden. Derfor er viden om, hvad der rører sig i Ørestad væsentlig, og gennem ØICC håber Kuno at kunne være på forkant med udviklingen i Ørestad og spille positivt ind. ”Jeg håber at møde andre ligesindede i det lokale erhvervsliv, som er optaget af at udvikle Ørestad til sit fulde potentiale, for udvikling af nærområdet er vigtig, når man driver forretning her.”

Foto: ZOKU

Fordi ZOKU lægger hus til gæster, som opholder sig på stedet i længere tid, kan de også være med til at skabe liv i Ørestad ved at henvise til gode lokale spisesteder eller lækre lokale butikker – eller træningscentre. ”Vores gæster bruger ZOKU som arbejdsplads i løbet af dagen, men efter kl. 16 vil de gerne opleve noget, og vi vil gerne være med til at skabe liv og vækst og oplevelser i og omkring vores bygning. Når vi ved, hvem der er gode til hvad, og kan anbefale dejlige oplevelser i nærheden til vores gæster, gør vi gæsterne glade og styrker bylivet i Ørestad. Det er vigtigt for os, at vores gæster mærker, at vi sætter deres gode oplevelser højere end, hvor mange penge de lægger.”

Behov for latinerkvarterstemning mellem højhusene

Bylivet er noget af det, Kuno Junker gerne vil samarbejde om at gøre noget ved. For Ørestad mangler ifølge ham muligheder for oplevelser i byrummet. ”Her er nogle store trækplastre, som trækker folk til, men der er ikke små oplevelser på vejen. Hvor er markedspladsen med boder og foodtrucks? Hvor er det udendørs galleri og det pulserende community, det levende miljø? Det er ikke så interessant at gå rundt mellem høje bygninger – selv i New York søger man hen til latinerkvarteret. Det, der giver ’vibe’, er folk på gaden, lyskæder i gadeplan, stemning. Hvorfor er der ikke fire forskellige restauranter i nærheden af hvert store koncertsted, hvor man kan hænge ud?”

Kuno ser frem til, at Byens Scene kan skabe nogle oplevelser, som kan gavne ZOKU’s gæster, og måske også kan gøre både besøgene og lokale opmærksomme på de muligheder og oplevelser ZOKU byder på langt over gadeplan, lige rundt om hjørnet.

ØICC er glad for at have fået ZOKU med i samarbejdet og byder stort velkommen.