Kirken i Ørestad: Vi vil være en del af lokalmiljøet

Mød Kirken i Ørestad, der er nyt medlem i ØICC! Vi har talt med kirke- og kulturmedarbejder, Signe Nielsen-Refs, og kommunikationsmedarbejder, Johanne Faigh Larsen, der til daglig er med til at drive Kirken i Ørestad. Her fortæller de om kirkens ambitioner om at blive et moderne, kulturelt og åndeligt frirum for alle i Ørestad – på tværs af nationaliteter, aldre og overbevisninger.

Ørestad får sit eget sogn og ny kirke i træ

Som en kun 20 år gammel bydel er Ørestad stadig i stor udvikling. Det gælder også for Kirken i Ørestad, som snart får sit eget sogn og en helt ny kirke.

Kirken er lige nu en del af Islands Brygge Sogn med Hans Tausens Kirke, og dækker hele to bydele med i alt 40.000 beboere. De to bydele er demografisk, kulturelt og geografisk forskellige, og sognet skal nu deles op for at imødekomme lokale behov bedre.

Med et nyt sogn kommer behovet for et helt nyt menighedsråd, som skal skabes fra bunden. Det skete i går, tirsdag den 17. september, hvor der var menighedsrådsvalg. Valget blev et kampvalg til de i alt 13 pladser, og alle suppleant-poster blev besat. Det er et positivt resultat, som Kirken i Ørestad er meget glade for. Som medlem af menighedsrådet har man stor mulighed for at påvirke sit lokalmiljø og fremme egne mærkesager.

Som en del af det nye sogn får Ørestad en ny kirke. Kirken er tegnet af Henning Larsens Architects, bygges i træ, og skal ligge ved siden af Royal Arena. Den forventes indviet 1. søndag i advent 2026. Se Henning Larsen Architects’ visualiseringer nedenfor.

Signe Nielsen-Refs ser at beboerne i Ørestad City og Ørestad Syd dermed får et lokalt forankret, kulturelt og åndeligt mødested: ”Vi har mange planer for fornyelse af det, man normalt forestiller sig med en traditionel kirke.”

Indtil 2026 ligger Kirken i Ørestad midlertidigt i 8-tallet.

ØICC er en genvej til lokalmiljøet

Kirken i Ørestad har meldt sig ind i ØICC-samarbejdet af hovedsageligt to årsager – kontakt til lokale aktører og samarbejde om spredning af arrangementer i bydelen:

” Med et netværk i ØICC behøver vi ikke starte fra bunden hver gang, vi vil lave noget nyt.”

Kirkens midlertidige placering betyder, at de ikke er så synlige, som de gerne vil være. Derfor vil de gerne samarbejde med andre om at flytte nogle af deres arrangementer ud i byen, hvor folk er. Og deres medlemskab har allerede båret frugt: ”Det er fantastisk at møde andre, og vi har allerede haft et samarbejde med Noli, der lægger hus til en jazz-gudstjeneste.”

Blandt de arrangementer, de også vil gøre opmærksom på, er koncerter, da kirken samarbejder med mange spændende og dygtige musikere.

Kirken håber også på støtte til deres julebasar, som afholdes den 23. november. Her vil de med stor taknemmelighed tage imod enhver slags donationer fra hvem end der har noget, de har lyst til at donere.

I deres arbejde beskæftiger de sig med det levede liv i Ørestad, og det giver dem en unik indsigt i livet i Ørestad – en indsigt i behov og ønsker, som de vil bringe i spil i partnerskabet.

En moderne kirke

Kirken i Ørestad vil være samlingssted for meget mere end kristendom.  

”Vi vil gerne være et åbent frirum i Ørestad, hvor man kan mødes. Et sted for alle, hvor man ikke behøver tro på noget bestemt, og hvor religion ikke behøver være omdrejningspunktet – men gud er selvfølgelig en del af det.”

Kirken har velkendte elementer som gudstjeneste, men vil gerne favne bredere. Derfor tilbyder de en lang række gratis aktiviteter med omtanke for forskellige mål- og aldersgruppers behov. Kirken arrangerer mange utraditionelle events som eksempelvis jazzgudstjenester, der afholdes sidste søndag hver måned. Også techno-gudstjenester og en litteraturklub er i støbeskeen, og starter op dette efterår. Kirken bruger også ofte den naturskønne Fælled til vielser, ’lørdags-retreats’ og naturgudstjenester (fra 1. søndag i september).

Særlig indsats for expats, internationale og unge

Expats (udlændinge, der flytter til København for at arbejde) og internationale beboere er en særlig målgruppe, som Kirken i Ørestad gerne vil omfavne mere.  

”Der er en stor andel af Ørestads befolkning er ikke danskere. Vi vil gerne have fat i internationale og expats, som ønsker et tilhørsforhold, men som normalt ikke går i den danske folkekirke.”

Derfor er Kirken i Ørestad også en del af FFI, Folkekirken for Internationals. Sammen med FFI har de blandt andet arrangeret en ”pilgrimsvandring” gennem fælleden (5. oktober kl. 13).

Også unge er en målgruppe, som kirken gerne vil gøre en særlig indsats for at nå. Det vil de gøre med eksempelvis SU-middage for danske og internationale unge, som de planlægger lige nu: ”Vi vil gerne lave noget for unge, hvor de fx kan spise lækkert og billigt.” Første SU-middag finder sted allerede torsdag den 19. september, og de to næste to henholdsvis den 24. oktober og den 19. december.

Kirken i Ørestad lancerer deres nye hjemmeside til efteråret, og indtil da kan man læse mere på sognets fælles hjemmeside: islandsbryggessogn.dk