Nye initiativer for bæredygtighed: ’Morgendagens mad’, samarbejde om biodiversitet og ’Økoskabe’

Bæredygtighed er for alvor kommet på dagsordenen i Ørestad og ØICC. Her giver vi et lille indblik i tre af de nyeste projekter, vi arbejder på lige nu.


Morgendagens mad i virksomheder og organisationer

Virksomheder og organisationer spiller med deres frokost- og kantineordninger en vigtig rolle i forhold til forbrugsbaserede CO2-udledninger, der blandt andet sker gennem vores indtag af mad.

Potentialet for at nedbringe udledningerne gennem mad er stort. Derfor afholder ØICC et event, hvor vi stiller skarpt på morgendagens mad, og hvordan du og din virksomhed og organisation kan indgå i processen lige meget hvor langt, I er nået.

Der vil være oplæg af blandt andre eksperter på området, køkkenchefer, ledere og medarbejdere, og den nyeste forskning på området præsenteres.

Til eventet kan du:

  • værktøjer til din virksomheds rejse på området

  • Tanke op på gode ideer og inspiration

  • Blive klogere på muligheder og barrierer

  • Høre konkrete eksempler på, hvordan virksomheder og kantiner arbejder med morgendagens mad og planterig kost

  • Snakke med ligesindede, der også har fokus på fremtidens mad

Vær med torsdag den 20. november kl. 10-14. Eventet afholdes i HUB 3, Edvard Thomsens Vej 10, i Ørestad. Mere information følger.

Eventet er et samarbejde mellem Københavns Kommune og ØICC, og bidrager blandt andet som inspiration til kommunens klimaplan, der skal gælde fra 2026.


Samarbejde om fremme af biodiversitet

Biodiversitet er et emne, der spirer i Ørestad, og flere af ØICC’s medlemmer efterspørger viden, metoder og samarbejde om området. Derfor går ØICC og en række medlemsorganisationer nu sammen i et nyt samarbejde, der skal gøre en fælles indsats for at fremme biodiversiteten på tværs af Ørestad.

Samarbejdets medlemmer består af blandt andre Rambøll, Aalborg Universitet CPH og Skanska. I slutningen af august mødtes gruppen for første gang til et opstartsmøde med oplæg, gruppesamtaler og frokost med det formål at dele viden og indkredse mulige fælles tiltag.

Idéen til samarbejdet bygger dels på parternes fælles erkendelse af, at biodiversitet er blevet ”glemt” og overskygget af de seneste års store fokus på klima. Det er en påstand, som blandt andre Harpa Birgisdottir fra Aalborg Universitet, deler.

Harpa er professor og sektionsleder på Sektionen for Bygningers Bæredygtighed på Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet og deltog til opstartsmødet med et oplæg. Her fortalte hun om såkaldt ”off site biodiversitet”, der er et stort problem for blandt andre byggebranchen: ellers klimavenlige byggematerialer kan have en negativ effekt på biodiversiteten på det sted, de kommer fra. Det gælder eksempelvis for træ, der kan erstatte stål og beton, men samtidig resultere i skovrydning, fortæller hun.

Med et stigende fokus på biodiversitet kommer nye krav til blandt andet byudvikling, byggeri og drift af ejendomme og udearealer – noget, der for mange virksomheder og organisationer er nyt. Derfor er det en fordel at gå sammen i fælles tiltag for at skabe størst mulig positiv effekt for biodiversiteten.

Samarbejdets parter har allerede peget på flere mulige tiltag og emner, som de i fællesskab kan tage fat på:

  • Indsamling af viden, inklusive kortlægning af biodiversitet og handlingsmuligheder

  • Sammenslutning med de rigtige aktører

  • Langsigtede strategier for blandt andet drift og renovering

  • Udadvendt formidling af viden om biodiversitet og natur

  • Sammenhængende områder og korridorer på tværs af skel

På mødet deltog også Jes Aagaard, der er naturvejleder hos Naturstyrelsen. Han arbejder til daglig i Naturpark Amager, der er Ørestads store nabo. Jes påpegede at det er vigtigt at huske på, at bynatur aldrig kommer til at gøre en kæmpe forskel eller skabe vild og imponerende natur, men at det er med til at skabe et øget fokus på biodiversitet. Biodiversitet ekskluderer mennesker, men det er vigtigt at gøre naturen tilgængelig – og i biologisk balance – så vi bliver opmærksomme på den.

Københavns Kommune har stort fokus på biodiversitet, og derfor vil arbejdsgruppen fra Ørestad koordinere sin indsats med kommunen for at opnå de bedste resultater.


Økoskabe til Ørestad

6. juni deltog ØICC og en lang række andre lokale aktører fra Amager i Københavns Kommunes ’Lokalt Klimatopmøde Amager’. Klimatopmødet var en del af kommunens forberedende arbejde med en ny klimaplan, der skal gælde fra 2026.

Resultatet var en fælles klimavision for Amager, men også nye partnerskaber på tværs af Amager, som man fremadrettet i fællesskab kan udføre klimahandlinger med. ØICC er i den forbindelse gået i dialog med ’Økoskabet’, der er et klimavenligt logistiksystem, hvor dagligvarer leveres til centrale placeringer (Økoskabe). Her kan forbrugerne – både beboere og medarbejdere – nemt afhente deres økologiske dagligvarer.

Økoskabe gør det lettere at vælge økologiske, og dermed mere miljøvenlige, dagligvarer, og de centrale placeringer til afhentning sparrer den CO2, som en levering til døren ville have produceret.

Der findes allerede i dag et Økoskab i Ørestad Syd, som har været en stor succes. Som opfølgning på Klimatopmødet er ’Økoskabet’ sammen med ØICC gået i dialog med forskellige virksomheder og aktører i Ørestad om opsætning af flere Økoskabe i bydelen. Disse særaftaler tilbyder nogle særlig gunstige vilkår for kunderne. Hvis din organisation eller virksomhed kunne være interesseret i mere information om eller opsætning af et Økoskab, så tag kontakt til os i ØICC-sekretariatet.