I august samlede vi forpersoner fra vores medlemsorganisationer til den årlige direktørfrokost, hvor deltagerne får ny inspiration og lejlighed til at tale sammen på kryds og tværs. Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager, deltog med et oplæg om sine målsætninger for Ørestads udvikling med henblik på blandt andet skoler, metro og expats.
26 medlemsvirksomheder og -organisationer deltog i arrangementet, der i år blev afholdt i Restaurant Klang i DR Koncerthuset. Det var ikke helt tilfældigt, da restauranten ligger med udsigt over ét af de byrum i Ørestad, der skal omdannes i projektet Byens Scene, som lige nu er i gang.
Projektsamarbejder i ØICC
Dagen blev indledt med velkomst fra ØICC’s direktør, Sophie Bruun, der blandt andet gav en opdatering på, hvad der rører sig i ØICC. ØICC har mange projekter på paletten for tiden, blandt andet en kommende ”Økosystem-dag”, der er led i arbejdet med at skabe mere naturlige forbindelser mellem aktører på tværs af Ørestad, et event om ”morgendagens mad” i kantiner og frokostordninger, der arrangeres den 14. november sammen med Københavns Kommune, og tættere samarbejde med vores svenske naboer – både Hyllie, der gerne vil lære af Ørestads udvikling, og Øresundsinstituttet.
Hertil kommer en række andre projekter, blandt andet fokus på at fastholde og støtte bydelens expats, lancering af et nabolagskort over Ørestad, så det er lettere at gå på opdagelse, og en arbejdsgruppe om biodiversitet. Urban Insights Data Lab, der et af de projekter, ØICC har arbejdet på de sidste to år, afsluttes også snart. Derfor er alle interesserede inviteret til projektets afslutningsevent den 24. oktober på Axelborg.
Sophie rundede sit oplæg af med at henvise til konferencen ”Forandringskraft”, som bl.a. Bikubenfonden og Institut for Vilde Ideer (INVI) havde stået for i midten af august, hvor hun havde deltaget. Her var fokus især på vigtigheden af og styrken i alliancer og koalitioner på tværs af forskellige aktører. Sophie understregede, at man ikke skal tage denne form for alliancer for givet, og at vi allerede har opbygget det i ØICC. Det ser hun som en stor styrke, som hun håber at flere vil bygge videre på og drage fordel af.
Skoler, boliger og metro
Herefter gav Jakob Næsager et oplæg om Københavns udvikling i Ørestad-perspektiv, herunder kapacitet i skoler og daginstitutioner, skolerenoveringer, boligsituationen, metro og expats.
Bydelens skoler mangler kapacitet, og Jakob Næsager fremhævede, at han ikke ønsker at børn i Ørestad skal pendle langt til andre skoler med ledig kapacitet. Ørestad skal have samme gode adgang og nærhed til skoler som alle andre bydele. Med kommunens nyligt vedtagne budget for 2025 kan man se, at der er kommet handling bag borgmesterens ord. Borgmesteren sagde, at han også vil arbejde for, at Ørestad har både tilstrækkelige og betalelige boliger og bedre opkobling til resten af byen med en ny metrolinje.
En international bydel
Expats og internationale tilflyttere – som udgør hele 30 % af befolkningen i Ørestad – var også et aktuelt tema, som borgmesteren berørte. Gruppen udgør både en økonomisk gevinst for Ørestad og København og tilføjer et flerdimensionelt islæt til hele byen, som vi skal være glade for. For eksempel er mange børn i Ørestad vant til – og gode til – at tale engelsk med hinanden. Borgmesteren afsluttede med at sige, at politikerne og københavnerne generelt skal gøre en bedre indsats for at internationale tilflyttere føler sig hjemme og bliver en del af lokalmiljøet, så de også har lyst til at blive her i længere tid.
Som opfølgning på borgmesterens oplæg blev der bl.a. spurgt ind til, om man ikke burde overveje at få nogle internationale spor på nogle af skolerne i Ørestad, for at understøtte de internationale familier. Borgmesteren sagde, at det klart var et spor, der var værd at forfølge.
Frokosten bød på mange nye møder mellem medlemmer og udveksling af ideer og tanker. Flere blev efterfølgende hængende, da der var så godt gang i dialogen rundt om bordene. Det er præcist dét, vi ønsker, når man samles i ØICC-regi.