Oplev Københavns byudvikling fra fire vinkler

Mange virksomheder har de sidste måneder måtte gentænke deres kerneforretning og services. For nogle har det dog ikke nødvendigvis kun været negativt, men også givet anledning til at tage gamle drømmeprojekter op. En af dem er Scaledenmark. De har brugt timeouten, som de kalder det, på at udvikle et nyt byvandrings-koncept, hvor de inviterer beslutningstagere såvel som fagfolk, turister og helt almindelige borgere med på opdagelse i fire af Københavns bydele under hver sit tema til en dialog om Københavns byudvikling.

Er du fx interesseret i, hvordan vi skal bo og bygge i fremtiden? Hvordan en CO2 neutral eller klimabevidst bydel tager sig ud? Hvordan vi kan bruge byen som levende laboratorie til at udvikle bæredygtige løsninger? Og hvordan du selv kan spille en rolle? Så er det måske lige noget for dig. Vi har talt med Bo Christiansen, arkitekt og stifter af Scaledenmark, der her fortæller, hvad du kan opleve på turene, som bl.a. går til Ørestad, og hvorfor du skal tage med.

I har valgt fire af Københavns byområder ud. Hvad gør disse områder særlige?

Ressourcerækkerne i Ørestad bygget med upcyclede materialer.

Ressourcerækkerne i Ørestad bygget med upcyclede materialer.

”Vi besluttede at tage fire relativt velkendte bykvarterer, der hver kan tematiseres på en rigtig interessant måde. Der er Østerbro, eller den sunde by, hvor vi skal se på, hvordan klimaforandringer spiller ind på byudviklingen og det levede liv. Nordhavn, der er den CO2 neutrale by, en slags ideal-by i forhold til arkitektur og bæredygtighed. Havnen med dens store transformation, hvor vi især vil kigge på infrastrukturen. Og endelig Ørestad, hvor vi skal blive klogere på det levende laboratorie, som det er. En eksperimenterende bydel in the making med fantastiske udviklingsmuligheder.”

Hver bydel har et tema og den guidede tur, der foregår på cykel, tager udgangspunkt i overordnede spørgsmål, men Bo understreger, at der skal være plads til, at deltagerne selv kan være med til at præge turen.

Bo Christiansen på en af sine byvandringer.

Bo Christiansen på en af sine byvandringer.

”Vores idé er at lade gruppen være med til at definere, hvad der er de brændende issues i hver bydel. Vores erfaring er, at dem, der tager med på vores ture, uanset baggrund og faglighed, altid har masser at byde ind med. Deltagerne uden faglig baggrund i byudvikling kommer fx med et interessant bruger-perspektiv, der er mindst lige så relevant som de faglige betragtninger. Hver tur bliver dermed forskellig og formet af, hvem der er med, og hvad de har af refleksioner, spørgsmål og vinkler på byen. Vores ønske er at åbne bydelene op og facilitere en vedkommende snak om, hvordan vi bruger byen fremadrettet – ikke mindst i en post-pandemitid,” fortæller Bo Christiansen.

Hvad glæder du dig mest til ved turen til Ørestad?

”At udbrede Ørestads mangfoldighed og diversitet. Manger er bekendt med bydelens lidt kedelige overskrifter, men Ørestad rummer en rigtig spændende udvikling og med mange forskellige narrativer, som jeg glæder mig til at folde ud.”

Bo påpeger, at Ørestad er en hybridform, der ikke findes i resten af København. ”Ørestad er både noget af det mest urbane, der findes samtidig med, at den har bynær natur som intet andet sted.

Kalvebod Fælled Skole

Kalvebod Fælled Skole

”Ørestad er spændende at gå på opdagelse i. Det gælder både arkitekturen, det levede liv og de nye former for fællesskaber og netværk, der bliver skabt og bragt i spil. Dem, der er flyttet til Ørestad elsker bydelen og har i den grad grebet muligheden for at være med til at forme den,” fortæller Bo Christiansen.  

Hvorfor skal man tage med og opleve Ørestad?

”Fordi bydelen er unik, og vi stadig har mulighed for at være med til at forme og påvirke den. Den er ikke færdig endnu. Den er i konstant tilblivelse. Det er det eksperimentelle setup, som vi skal dykke ned i og se på mulighederne i.”  

Borgerinddragelse og Københavns fremtid som bæredygtig hovedstad

Normalt har Scaledenmark omkring 1500 urban leaders fra 15 lande på case study visits om året. København er top of mind for mange beslutningstagere ude i verden, og det har de kunne mærke i forretningen. København er blevet en by, man ikke kommer uden om, og det skal den blive ved med at være, hvis det står til Bo og resten af teamet.

Netop derfor synes han også, at det er spændende at kunne tilbyde en ny form for byvandring. ”Vores ambition er at samle både borgere, beslutningstagere og fagfolk. Vi håber, at vi kan være med til at skabe de uventede møder og dialoger på tværs af fagkundskaber, der skal til, hvis København fortsat skal have succes som en bæredygtig by.

”Vi vil gerne engagere den enkelte i byen. Og vi kan alle være med til at skubbe på dens udvikling. Derfor er der brug for involvering af flere niveauer,” understreger Bo Christiansen.  

Fakta om turene

  • Turene foregår på cykel

  • Maks 10-12 deltagere

  • Man kan enten deltage i de offentlige ture eller booke private ture

  • De offentlige ture ligger lørdage kl. 9:30 – 13:00 (Havneturen og Ørestad) og kl. 10:30 – 13:00 (Østerbro og Nordhavn)

  • Læs mere om de forskellige ture og book her

Om Exploring Copenhagen

Exploring Copenhagen er en del af Scaledenmark. Hvor Scaledenmarks ture normalt retter sig mod beslutningstagere og fagfolk, særligt i international kontekst, retter turene med Exploring Copenhagen sig bredt mod alle, der er interesserede i København, byudvikling, bæredygtighed og det levede liv i byen.

Turene tager afsæt i bogen ’Exploring Copenhagen: Reflecting on Copenhagen’s urban development through the stories of local creatives’, som Scaledenmark udgav sidste år med 12 kapitler, der hver fortæller historien om et af Københavns byområder. Du kan læse mere om bogen her.