ØICC bliver bydelspartner når København er arkitekturhovedstad i 2023

2023 bliver et spændende år ikke kun for København, men også for Ørestad. I 2023 er København nemlig udnævnt til arkitekturhovedsstad af UNESCO og samtidig er byen vært for UIA’s verdenskongres for arkitektur, som afholdes i Ørestad i Bella Center Copenhagen d. 2.-7. juli.

I ØICC ser vi det som en unik mulighed for at bringe Ørestad i spil og vise noget af alt det, som bydelen kan, samtidig med at det er en fantastisk anledning til at igangsætte nye initiativer, som kan styrke bylivet og Ørestad som bæredygtig by. Derfor har ØICC gennem foråret været i tæt dialog med kommunen, og er nu blevet bydelspartner i arkitekturåret. ØICC samarbejder også tæt med UIA (International Union of Architects) om forskellige tiltag i Ørestad i forbindelse med deres verdenskongres i Bella Centeret.

Omdrejningspunktet for kongressen: arkitektur og verdensmål

UIA’s World Congress of Architecture afholdes hvert tredje år og plejer at samle 10.000-15.000 eksperter fra arkitekt- og byggebranchen verden over. Håbet er at kunne gøre det samme i 2023, hvor overskriften for kongressen er ’Sustainable futures – leave no one behind’.

”Verdens arkitekturkongressen er en invitation til at diskutere, hvordan arkitekturen kan bidrage til, at vi kan opfylde FN’s verdensmål i 2030. Diskussionen er allerede startet, den fortsætter med deltagelse af de udenlandske kongresdeltagere i juli 2023, og den skal fortsætte bagefter,” fortæller Annette Blegvad, direktør for UIA 2023 CPH, som står for at arrangere selve kongressen.

”Vi skal bruge kongressen som en platform til at åbne for dialogen og blive klogere ved at vise alle de fine eksempler på vores måde at finde løsninger på, som bidrager til den grønne omstilling, og som samtidig sikrer, at alle er med. Og der er meget at vise frem både i København og i Ørestad,” understreger Annette Blegvad.

Arkitekturåret stiller skarpt på alt det, vi har til fælles i vores by

I forbindelse med at UIA’s arkitekturkongres kommer til København, har hovedstaden fået tildelt muligheden for at være World Capital of Architecture. Titlen som arkitekturhovedstad er noget nyt, som UNESCO tilbyder den værtsby, der afholder verdens arkitekturkongressen. Det er Københavns Kommune ved programleder Kristine Munkgård Pedersen, der er lead på koordineringen, og hun håber, at Københavns mange institutioner, virksomheder, foreninger og borgere har lyst til at byde ind og tage del i året.

”Titlen som World Capital of Architecture er en titel, der har stort potentiale for hele København og håbet er, at den bliver brugt i mange sammenhænge. Både til at løfte debatten om arkitektur og bæredygtig byudvikling, men også som branding af dansk arkitektur og dansk knowhow om by-løsninger,” fortæller Kristine Munkgård Pedersen.

Overskriften for arkitekturåret er ’Copenhagen in Common’, hvor fokus er på vores fælles hovedstad, og på hvordan den kan blive endnu bedre at bo og leve i.

”Arkitekturårets titel handler om alt det, som vi har til fælles: Historien, hverdagen og naturen. Det er et præmis for at bo i en by, og det er også en måde at tage stilling til København på. Vi kan være uenige om mange ting og leve forskelligt, men vi har København til fælles – både som københavnere, som danskere og som en del af et globalt fællesskab, hvor mange udfordringer er de samme,” fortæller Kristine Munkgård Pedersen.

Ørestads bydelsværtsskab – open call på den anden side af sommer

ØICC har gennem foråret haft en tæt dialog med både UIA 2023 CPH og med Københavns Kommune, hvilket har resulteret i, at vi har fået tildelt titlen som bydelspartner. Det, at kongressen finder sted i Ørestad, er en oplagt mulighed for at folde bydelsværtsskabsmetaforen ud og afprøve nye initiativer og søsætte større projekter, der kan skabe blivende værdi for Ørestad sammen med bydelens aktører.

Begge begivenheder rummer et stort potentiale for at synliggøre Ørestads bæredygtige profil endnu mere og for at understøtte den fælles debat i 2023 om, hvordan vi ønsker, at vores hovedstad skal være. Nye bydele som Ørestad spiller en vigtig rolle i fortællingen om København som bæredygtig by, idet bæredygtighed er tænkt ind i bydelenes infrastruktur og byggerier fra begyndelsen af. Ørestad tiltrækker allerede mange fagpersoner, der vil studere bæredygtig arkitektur og byudvikling, og bydelen bliver ikke til at komme udenom i 2023.

ØICC inviterer til et open call

I ØICC kan vi ikke løfte værtskabet alene, og vi håber derfor, at de mange virksomheder, organisationer og foreninger i Ørestad vil være med til at tage del i aktiviteterne og selv byde ind med gode idéer, aktiviteter og projekter, der kan sætte bydelen på verdenskortet. Derfor vil ØICC på den anden side af sommer invitere til et informationsmøde, hvor vi vil præsentere en ramme for 2023 og fortælle mere om den videre proces, som bl.a. vil indeholde et open call. I kan holde jer opdaterede på ØICC’s hjemmeside, LinkedIn og her via nyhedsbrevet.

Her kan du læse mere om København som arkitekturhovedstad og World Congress of Architecture