Barcelonas innovationsdistrikt: 22@

Urbane innovationsdistrikter er blevet et internationalt fænomen. Lokalt forankret, men globalt inspireret skyder de op i storbyer verden over. I denne måned ser vi på erfaringerne fra 22@ Barcelona; et innovationsdistrikt, der i den grad er lykkedes med transformationen fra industri og forfald til hub for viden, vækst og innovation.

22@ ligger i kvarteret Poblenou tæt på Barcelonas centrum. Omkring år 2000 vedtog man en langsigtet strategi, der skulle revitalisere området. Parallelt med politiske beslutninger og urbane fornyelser etableredes klyngespecifikke og tværsektorielle netværk blandt bydelens aktører.

De tværsektorielle netværk er ligesom i ØICC inspireret af det man kalder Triple Helix modellen, som ifølge Bruce Katz’ The Rise of Innovation Districts er en af opskrifterne bag et succesfuldt innovationsdistrikt. Målet er at få kludetæppet af aktører fra universiteter, forskningsinstitutter, virksomheder, kulturinstitutioner, offentlige institutioner, start-ups, m.fl. til at mødes, vidensdele og indgå projekter sammen. Det er i dette møde, at det uforudsigelige opstår og nytænkning realiseres.

22@ er blevet en katalysator for vækst og innovation og har tiltrukket både universiteter, forskning, virksomheder, iværksættere samt internationalt talent. Og mens målet har været at udbrede erfaringerne fra Poblenou til resten af Barcelona, har resten af verden også fået øjnene op for innovationsdistriktet og inspireret byer som Rio de Janeiro, Boston, Istanbul og Cape Town.

Læs mere her.