Hvordan får vi skabt mere liv og handel i gadeplan i Ørestad City? Det er udgangspunktet for, at mange virksomheder har involveret sig i Business Improvement District (BID) Ørestad City. BID-konceptet er afprøvet af konsulentvirksomheden BID Danmark i 40 danske bymidter med gode resultater, og Københavns Kommune har bevilliget ØICC midler til, at BID Danmark kan drive et treårigt forløb i Ørestad City. Formålet er at samle forretninger, spisesteder og cafeer mm., som i fællesskab står for tiltag, der er til gavn for såvel beboere som virksomheder i området. Samtidig skal BID Ørestad City også bidrage til at skabe mere fokus på byliv og handelen i butikkerne.
Vinsmagning fra butik til butik: Alternativ markedsføring
Første arrangement i BID Ørestad City blev afholdt 3. maj, hvor der var vinsmagning fra butik til butik. 16 virksomheder serverede vin og gav de 50 deltagere en dejlig oplevelse på en smuk solskinsdag – men også mulighed for at opleve forskellige forretninger indefra og møde de mennesker, der driver dem i det daglige. Arrangementet var dermed en alternativ form for markedsføring af de mange virksomheder, som folk ikke nødvendigvis er opmærksomme på i hverdagen, fordi de ikke ligger lige ved alfarvej. Det var også en chance for at nyde et glas vin langs en af kanalerne eller andre dejlige steder, hvor man måske ikke opholder sig til dagligt. Altså: en måde at lære sin bydel bedre at kende på.
Flere af forretningerne fortalte, at der var mange deltagere på besøg, som aldrig havde været indenfor før, så dermed var formålet opnået. ”Jeg anede ikke, at man bare kunne gå herind,” fortalte en deltager, som smagte vin i Ibis Styles hotel, der har restaurant og bar i stueetagen. ”Jeg troede, at det kun var for hotelgæsterne; jeg vidste slet ikke, at det er åbent for alle. Men her er jo rigtig flot!”
Ibis Styles Hotel på sivegaden og Ragu i Field’s tilbød ud over vinsmagning 20% rabat på et måltid, når man havde billet til vinsmagningen.
Hvad har man lov til i Ørestad?
Flere af de idéer, som forretningerne, der deltager i BID Ørestad har, kræver brug af udendørsarealer i Ørestad. Derfor var medarbejdere fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Grundejerforeningernes Sekretariat (GFS) inviteret med til seneste BID-møde. GFS-Ø deltog med to medarbejdere og Københavns Kommune stillede med fem medarbejdere med ansvar for områder som skiltning, udendørsservering, arrangementer og gadesalg. Det gav mulighed for at få svar på mange spørgsmål og forklaring på, hvordan tingene hænger sammen, og hvor man kan søge om hvilke tilladelser.
Både GFS-Ø og kommunen viste stor interesse for at samarbejde om at skabe liv på gaden inden for de gældende love og regler og fortalte, at de gerne rådgiver om, hvordan et forslag kan tilpasses, så det bliver muligt at give tilladelse til det. Jo mere konkret et forslag er, desto lettere er det for dem at give tilladelse eller gode råd til, hvordan en tilladelse kan opnås.
Et samarbejde under udvikling
Det allervæsentligste resultat af BID’et er, at de forretningsdrivende i Ørestad City lige så stille lærer hinanden at kende. Der afholdes samarbejdsmøder hver 4.-6. uge, og det giver de deltagende virksomheder mulighed for at få fornemmelse af hinanden og opbygge den tillid, der skal til for at samarbejdet kan fortsætte, også efter at BID er slut. BID facilitatorerne påpeger, at BID forløb som regel lige så stille skaber en ændring i forretningernes tankegang, så de naturligt tænker i at involvere nogle af de andre, når de har en idé. Dermed kan initiativerne skabe større opmærksomhed og komme flere til gode – og ikke mindst skabe mere liv og handel i gadeplan.
Hver forretning kan tage sine egne initiativer, men BID Ørestad City gør det muligt for flere at gå sammen om større tiltag, som det ville være svært for en enkelt at stå for. Virksomhederne arbejder hen imod endnu en vinsmagning fra butik til butik med udgangspunkt i de erfaringer, de gjorde sig ved det første event. På tegnebrættet ligger også planer om aftner med udendørs biograf i Byparken og måske et cykelløb, og endnu flere idéer er i luften. Det kræver bare samarbejde på tværs at gøre det til realiteter, og det samarbejde er nu så småt i gang.