Ørestad Innovation City Copenhagen – ordene betegner ikke bare ØICC og vores arbejde, men også det faktum, at Ørestad er karakteriseret som et innovationsdistrikt. ”Innovationsdistrikt” er et begreb man anvender i byudvikling om områder med potentiale for innovation, der er kendetegnet ved følgende tre ting: Fysiske aktiver, økonomiske aktiver og netværksmuligheder.
Innovationsdistrikter opstår i områder, hvor vidensinstitutioner, virksomheder og startups ligger tæt på hinanden, hvor der er en understøttende infrastruktur og et levet liv. Nutidens innovationsdistrikter ligger i dag tæt på eller som del af storbyer og ikke som tidligere f.eks. Silicon Valley, der blev placeret uden for lands lov og ret.
Mange af nutidens komplekse udfordringer, f.eks. grøn energi, nye boligformer, samspil mellem by og natur kan kun løses gennem innovative løsninger. For at finde frem til disse er der behov for samspil mellem forskellige fagligheder, vidensområder og sektorer, og det er netop det et innovationsdistrikt byder på.
ØICC har løbende igennem årene sparret med The Global Institute on Innovation Districts (GIID), der er de førende eksperter inden for innovationsdistrikter. De har for nylig udgivet en artikel om innovationsdistrikters fremtid, hvor de argumenterer for, at distrikterne er mere relevante end nogensinde før.
Verden er i forandring – innovationsdistrikter er mere relevante end nogensinde
Bruce Katz (Founding Director af Nowak Metro Finance Lab, Drexel University) og Julie Wagner (Præsident for The Global Institute on Innovation Districts) er ophavsmændene til begrebet innovationsdistrikt, som de har beskæftiget sig med i en lang årrække. De oplever, at det unikke ved innovationsdistrikter er, at de drager fordel af at kunne udnytte den fysiske nærhed, tilgængelighed, gåafstand og tæthed i et område. Det er en tilgang, som vi i ØICC oplever på daglig basis og er med til af facilitere gennem vores netværk, arbejdsgrupper mm.
Katz og Wagner fremhæver i deres nye artikel, at det sidste årti og pandemien kun har været en smagsprøve på det, der kommer, og at nye makro-kræfter gør innovationsdistrikter aktuelle end nogensinde før:
“Large macro forces – the de-risking of global relationships, the decarbonization of the economy and the need to diversify talent – are transforming the role and relevance of innovation districts.”
Fælles for de tre makro-kræfter er, at de kræver innovation. Dette gælder både inden for teknologi, finansielle produkter, vejledende politikker, business-processer og i samarbejder mellem universiteter, virksomheder, iværksættere, investorer, serviceudbydere, arbejdsmarkedet, regeringer og tilstødende lokalsamfund.
Ørestad er som innovationsdistrikt en værdifuld platform for innovation, fordi forskellige aktører kan gå sammen om at opfinde, teste, tilpasse og udvikle prototyper på mange forskellige løsninger inden for en bred pallette af dimensioner, specialiserede sektorer og stakeholders.
Urban Insights Data Lab er et godt eksempel på et projekt i Ørestad, hvor bydelen tydeligt danner ramme for innovation. Projektet har til formål at omsætte data til et brugbart værktøj, der er målrettet byudvikling. Data skal her gøre det muligt at kvalificere den måde, vi udvikler og designer byer på. Ørestad er pilot for dette projekt, som ikke kun skal komme bydelen eller København til gode, men potentielt bidrage til løsninger, der opskaleres på nationalt plan.
Katz og Wagner beskriver en ny bølge af innovationsdistrikter, som får momentum af de store strukturelle forandringer, der er undervejs i den globale økonomi:
”Today, our analysis reveals there are over 150 districts emerging and evolving worldwide, pursuing ambitious agendas to become multipliers of growth, unlocking unique R&D and place-based assets.”
Hvordan kan innovationsdistrikter håndtere de nye makro-kræfter?
De-risking handler om regioners forsøg på at reshore (hjemflytning af produktion til oprindelseslandet), nearshore (uddelegering til nærliggende lande/regioner/byer) og smartshore (en kombination af shoring-modeller baseret på netværk) som reaktion på ustabile markeder og geopolitiske stridigheder. Det handler med andre ord om at sikre sig forsyningssikkerhed på nye måder – blandet andet gennem nye samarbejder.
Disse samarbejder findes også i Ørestad, hvor ØICC gennem eksempelvis Ørestad Energy Flexlab arbejder hen mod, at bygningerne i distriktet kan dele energi på tværs af matriklerne.
Decarbonization drejer sig om tidens tendens til at øge investeringer i løsninger og systemer, der reducerer belastningen på miljøet. Det handler eksempelvis om energiomstilling og om designet, brugen og placeringen af bygninger.
Ørestad er på mange måder blevet et eksempel på et innovationsdistrikt, hvor aktører på tværs af sektorer, specialiseringer og kulturer går sammen om at skabe en større positivt effekt på miljø og klima. Dette gælder eksempelvis, når der på tværs af ØICC’s medlemmer arbejdes på initiativer for bedre biodiversitet i bydelen.
Diversify talent betegner tendensen til, at byer og regioner søger nye måder at vækste lokale talenter gennem nye former for uddannelse og træning. Formålet er her at ruste lokale til at blive den fremtidige arbejdskraft.
I København viser det sig blandt andet ved, at vi er afhængige af udenlandsk arbejdskraft. Det prøver vi i Ørestad og ØICC at understøtte med et fokus på samarbejde på tværs af regioner, og udvikling af samarbejder med blandt andet interesseorganisationer og virksomheder i Sverige.
Ørestads beboere består især af børnefamilier, unge voksne og expats (udenlandske tilflyttere, der er kommet til København for at arbejde). Her arbejdes der i Ørestad innovationsdistrikt også på at skabe en kultur og fleksibilitet for expats, der gør det attraktivt at blive. Konkret handler det blandt andet om at skabe partnerskaber om fleksible bosætningsløsninger og gode sociale forhold, der styrker expats’ tilknytning til og trivsel i Ørestad.
Ørestad tager del i udviklingen
Der er ingen tvivl om, at innovationsdistrikter er kommet for at blive. Med deres hyperlokale og silonedbrydende tilgang er det hér, man kan kaste sig over de vilde problemer og udfordringer, som samfundet står over for i dag og finde løsninger i fællesskab. Samtidig er de også steder, hvor man kan bo, arbejde og dyrke sin fritid inden for et fysisk overskueligt område, der er let at komme rundt i.
Ørestad blev født som innovationsdistrikt, da alle de rigtige faktorer var til stede. Det er de fortsat, men innovationsdistriktstankegangen og fokus på den skal holdes i live og aktørerne til ilden. Det sker ved, at man til stadighed byder sig til, tænker på tværs og bruger stedets potentiale i endnu højere grad. Det arbejder vi på at understøtte i ØICC på daglig basis og ser frem til, at endnu flere i Ørestad kaster sig ind i innovationsdistriktets muligheder, så vi kan holde fanen højt i fremtidens innovationsdistrikt.
Du kan læse hele Katz og Wagners artikel her: https://www.giid.org/the-next-wave-of-innovation-districts/