Torsdag den 6. juni stod Københavns Kommune for et Klimatopmøde på Amager. Klimatopmødet spiller sammen med kommunens forberedende arbejde med en ny klimaplan, der skal gælde fra 2026. Ønsket er her bl.a. at reducere københavnernes forbrugsbaserede CO2 udledning – også kaldet scope 3 eller indirekte udledninger væsentligt. Det omfatter alle udledninger knyttet til københavnernes forbrug, både inden- og uden for byens grænser. Bøf, bil og bolig er i dag de tre største syndere, når det gælder københavnernes forbrug med hhv. 19%, 11% og 14% af de samlede forbrugskategorier. I dag udleder gennemsnits-københavneren 10 tons CO2 per år, og kommunens mål er at få det halveret inden 2035.
Klimahandlinger i fællesskab
ØICC har sammen med bl.a. Miljøpunkt Amager, Grundejerforeningernes Sekretariat og en række andre lokale aktører fra Amager været involveret som del af aktørkredsen omkring Klimatopmødet. Der er blevet afholdt en række workshops med fokus på både at skabe en klimavision for Amager, men også for at man kunne finde partnere på tværs af Amager, som man fremadrettet i fællesskab kan udføre klimahandlinger med. Da optakten til mødet har været forholdsvis kort, er det ikke alle de nødvendige aktører, der har kunne sidde med om bordet hele vejen.
En del af forslagene på selve topmødet den 6. juni bestod derfor af hensigtserklæringer, som der efterfølgende kan arbejdes videre med og udvikles.
ØICC er i den forbindelse gået i dialog med Økoskabet, der er et klimavenligt logistiksystem, hvor varerne leveres til centrale placeringer (Økoskabe), hvor forbrugerne – både beboere og medarbejdere – kan afhente dem. Det giver et lavere CO2 aftryk, end hvis det blev leveret direkte hjem til dem.
Poster om grønne åndehuller og ønsker til tiltag
ØICC’s Netværk for Bæredygtig Byudvikling havde på sit møde i maj Klimatopmødet på som emne, da det var en god anledning til at drøfte, hvilke klimahandlinger og tiltag ØICC’s medlemmer kunne tænke sig at fokusere på i den kommende tid. Mange af ØICC’s medlemmer er allerede godt i gang ift. at understøtte den grønne dagsorden, men dette er også en god historie i sig selv, som vi gerne vil udbrede mere.
Netværket besluttede, at ØICC skulle bidrage med en poster til Klimatopmødet om grønne åndehuller i Ørestad – såvel inden som ude. Dette bl.a. også for at fremhæve nødvendigheden af fokus på det mentale klima og menneskelig trivsel som led i en bæredygtigheds- og klimastrategi. Samtidig er det også en god måde at fremvise nogle af de steder i Ørestad, som for mange stadig er ukendte.
Bæredygtighedsnetværket identificerede også en række områder, som medlemmerne ser potentiale i at tage fat på og samarbejde om fremadrettet. Det er bl.a. affald og bortskaffelse af materiale, biodiversitet på tværs af matrikler, energifællesskaber og energioptimering samt nedbringelse af CO2 aftryk i forbindelse med mad og drikke. ØICC vil i den kommende tid oprette arbejdsgrupper inden for flere af områderne, så der kan arbejdes på konkrete projekter, der kan være til gavn for både Ørestad og de enkelte deltagere. ØICC forventer, at der vil kunne søges eksterne midler til udvikling og implementering af disse projekter.
Kontakt os endelig, hvis din organisation eller virksomhed gerne vil samarbejde inden for et eller flere af de nævnte områder.