Med to store indendørs arenaer, seks hoteller, motorvej, metro og regionaltog vil Ørestad være en oplagt medspiller, hvis det skulle lykkes for København at blive vært for et OL. Men også til hverdag skal Ørestad sættes i spil som et idræts- og kultursted, der har meget at byde på. Det udtrykte kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV) med et glimt i øjet, da hun deltog i ØICC’s årlige direktørfrokost i slutningen af august. Her mødte borgmesteren direktører og chefer fra Ørestads store og små virksomheder og institutioner. Allerede efter 100 dage som kultur- og fritidsborgmester præsenterede Mia Nyegaard sine visioner for området, som blandt andet indeholder en vision om at få OL til København i 2036.
OL, biennale og børnekultur
"Jeg er meget optaget af breddekulturen, men København skal også have nogle fyrtårnsprojekter. Et dansk OL var noget af det ypperste, jeg kunne drømme om, og det skal man nogle gange i visioner. Her kunne Ørestad være en fantastisk medspiller, hvis vi skulle udarbejde et koncept for et bæredygtigt OL. Vi kunne udnytte Ørestads infrastruktur og bygningsmasse – og måske bygge fleksible sportsanlæg, som kan bruges til andre former for idræt bagefter. Fx er Gaming Week et godt eksempel på, at store aktører i Ørestad kan arbejde sammen om projekter," sagde Mia Nyegaard blandt andet.
Et stort årligt event, en international biennale, står også højt på borgmesterens dagsorden. "Med tilbagevendende events skal vi blandt andet gøre København kendt for nye ting og tiltrække andre typer af turister. Jeg har en drøm om at skabe en biennale for klassiske kunstarter, hvor vi samler og lader det bedste indenfor musik, billedkunst og arkitektur udfolde sig i hele byen," sagde Mia Nyegaard.
Endelig vil kultur- og fritidsborgmesteren gerne gøre København til børnekulturhovedstad og satse mere på en børnekultur, der rummer en bred vifte af kulturoplevelser til børn og unge.
"Kultur kan gøre en forskel. Den kan skabe fællesskaber og endda være livsforandrende for den enkelte. Og kultur kan være dét, der løfter børn fra udsatte familier ud af strukturel fattigdom. Vi taler om 10 procent af befolkningen, som befinder sig i den gruppe. Jeg vil sikre, at alle børn bliver introduceret for kunst og kultur. For der er børn i udsatte områder, som aldrig har været uden for deres lokalområde og oplevet alt det, som København kan tilbyde. Det skal vi ændre på, og her skal vi bruge kulturen til at løfte noget socialt."
Giver byen muskler
Mia Nyegaard mener, at Ørestad har givet København nogle 'muskler' som slet ikke fandtes, før bydelen blev bygget. Det handler om plads til store erhvervsvirksomheder, flere boliger og hotel- og eventkapacitet til at afvikle store arrangementer i København. "I har Field's, Royal Arena og Bella Arena. Folk fra hele hovedstaden begynder at kende jer bedre, fordi de kommer herud og bruger de fantastiske huse," sagde Mia Nyegaard, som mener, at kommunen også "er ved at indhente det forsømte" hvad angår breddeidrætsfaciliteter i Ørestad. Blandt andet er midler til Ørestad Idrætspark med i kommunens budgetforhandlinger her i september.
"Det er ikke sådan, at man kan dyrke alle typer sportsgrene i alle Københavns 12 bydele. Vi skal være gode til at deles om faciliteterne på tværs af hele byen. Det er derfor, at jeg er så glad for metroen. Den gør det muligt for alle at bevæge sig hen til den facilitet, som man har mest lyst til, på ingen tid. Om det så er Kampsportens Hus på Nørrebro eller fodboldanlægget i Ørestad Idrætspark. København er lige præcis stor nok til nicher inden for kultur og idræt, men lille nok til, at vi faktisk kan komme til dem i hele byen.”
Tættere samarbejde
ØICC har i år indgået et tættere samarbejde med Københavns Kommune og modtaget 500.000 kr. i tilskud for 2022. I starten af september blev ØICC bevilliget yderligere 600.000 kr. årligt de kommende fire år af Københavns Kommune. Borgmesteren ser frem til at udnytte Ørestads potentialer endnu bedre:
"Vi skal samarbejde bedre og tættere. Jeg vil gerne høre mere fra jer store aktører i Ørestad. I er efterhånden blevet mange, og I har kapacitet i jeres bygninger og økonomiske muskler. Men hvad kan I bruge os til? Hvad mangler i? Hvilke idéer har I? Det behøver ikke være megaprojekter, men også de små greb, som vi hurtigt kan få sat i værk."
Artiklen er skrevet i samarbejde med Ørestad Avis