Et innovativt way-finding projekt med byrumsmøbler løber af stablen i Ørestad 30. juni til 9. juli og kan opleves i dette tidsrum. I denne periode finder Verdensarkitekturkongressen nemlig sted, men hvis man ankommer med metroen – det oplagte transportmiddel i Ørestad – er det en opgave for viderekomne at finde vej til indgangen til kongressen på Bella Centers vestside. Derfor har studerende inden for landskabsarkitektur, arkitektur og snedkeri samarbejdet på tværs af uddannelsesinstitutioner om at gøre ruten fra Bella Center Station til Verdensarkitekturkongressens indgang på den modsatte side af centret tydelig, smuk, sjov og brugbar. Det skal være let og fornøjeligt at finde vej til kongressen for de op mod 10.000 tilrejsende, som forventes at deltage.
Fokus på inklusion
Projektet hedder ‘Architecture in Common’ og er inspireret af Verdensarkitekturkongressens undertema: ’Leave no one behind’. For selvom vi alle færdes i det samme byrum med den samme arkitektur, har vi meget forskellige oplevelser af den. For kørestolsbrugere er det langt fra alle steder, der er let tilgængelige, og mange byrumsmøbler er heller ikke egnede til at blive brugt af alle. Derfor har de studerende fra Københavns Universitet, NEXT og Det kongelige Akademi haft for øje, at deres way-finding elementer skal være brugbare for flest mulige mennesker, så ingen ”efterlades” på grund af handicaps.
Det har de studerende søgt at opnå på forskellige måder. Dels har byrumsmøblerne forskellige højder, man kan sidde i, og mulighed for at kørestole kan stå tæt på. Dels er vindspil tænkt ind, så man kan høre sig vej, hvis man har vanskeligt ved at se. Medlemmer fra Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) har været med til at give indspil til de studerendes idéer og hjælpe dem med at se verden gennem andre briller; en verden, hvor selv små forskelle kan gøre en stor forskel.
’Architecture in Common’ blev skudt i gang i Bella Center i marts, hvor stadsarkitekt Camilla van Deurs var med til at sætte rammen for projektet. Digteren Caspar Eric fremførte nogle af sine digte om at være sat ud på kanten af samfundet, fordi éns krop fungerer anderledes end andres. Digtene gav et stærkt billede af, hvordan det er at være i den situation, og dermed også hvorfor dette er væsentligt at være opmærksom på, når man udvikler byen.
Fernisering 30. juni med stadsarkitekten
Der er fernisering på projektet 30. juni på grusarealet mellem Bella Center og Center Boulevard (Location B på kortet )med start kl. 14.00, og her vil stadsarkitekten bringe sit perspektiv på de studerendes løsning af opgaven med æstetisk way-finding for alle. Alle er velkomne til ferniseringen.
Partnere: Arkitektskolen på Det Kongelige Akademi, Bellagroup, Bevica Fonden, Danske Landskabsarkitekter, Københavns Kommune, Københavns Universitet, NEXT, Solstra, UIA World Congress of Architects, ØICC
En fremtid i Ørestad?
Materialerne til projektet – træplanker, planter, træer med mere – er blevet doneret til ‘Architecture in Common’, så projektet har kunnet virkeliggøres, og Solstra og Bellagroup har givet tilladelse til, at elementerne kan opføres på deres arealer. Byrumsmøblerne bliver flyttet efter Verdensarkitekturkongressen.
Der arbejdes på, at elementerne, som er udviklet til Ørestad, kan forblive i bydelen, om end på andre steder.
Illustrationer: Architecture in Common