Strømforbruget til vores stadigt mere elektroniske hverdag – ikke mindst til el-biler – er stigende. Så det er en udfordring, at vores grønne energikilder ikke er lige så stabile som de traditionelle. Vindmøllerne kræver vind, solcellerne kræver sol, og nogle gange er der for meget og andre gange for lidt. Den udfordring løser Flex Platformen, som IBM i Danmark har udviklet i samarbejde med Andel Energi. København Kommunes ’Københavns Ejendomme & Indkøb’ har ageret som samarbejdspartner og testet platformen på sine bygninger og har dermed hjulpet IBM og Andel Energi med at færdiggøre platformen.
Ørestad har mulighed for at blive den første bydel, der bruger Flex Platformen til at sikre en stabil og sikker strømforsyning, samtidigt med at vi kan nedsætte CO2-udledning – og endog tjene penge på den energi, vi ikke straks har behov for i vores bygninger. ØICC afsøger i øjeblikket muligheden for, at Ørestad kan blive en foregangsbydel i forhold til at opbygge markedet for forbrugsfleksibilitet i bydelen, og dermed blive en slags ’levende laboratorium’ for fremtidens fleksible energimarked.
Ørestad har egenskaberne til hurtig grøn energiomstilling
Når Ørestad er et indlysende sted at vise de energibesparende og dermed CO2-reducerende resultater af Flex Platformen, er det, fordi bydelen består af en meget forskelligartet og repræsentativ bygningsmasse. Desuden er bygningerne relativt nye og derfor for størstedelens vedkommende allerede udstyret med den moderne bygningsautomatik, som er en forudsætning for denne type forbrugsfleksibilitet, og som vil blive et krav i det reviderede Bygningsdirektivet for alle større bygninger fra 2025.
”Ørestad vil være en fabelagtig, global showcase for grøn omstilling,” siger Benedicte Strøm, Northern European Brand Leader of Sustainability & Skills i IBM. ”Fordi effekten af forbrugsfleksibiliteten kan dokumenteres, vil det vise, at når vi løfter i flok, kan vi opnå betydelige grønne fremskridt. ØICC fremmer innovative, bæredygtige løsninger på aktuelle udfordringer. Flex Platformen er udtænkt og skabt i Danmark, og sammen er vi ’first movers’ med en løsning på én af fremtidens store energiudfordringer.”
Forbrugsfleksibilitet er en klar ambition i det nye regeringsgrundlag, herunder at udnytte den eksisterende bygningsmasse i Danmark til bedre at lagre, balancere og udnytte energien fra solceller og vindmøller. Dermed kan man spare de store økonomiske anlægsudgifter og CO2-udslip, som oprettelse af nye energilagre ville forårsage, samtidig med at man støtter elektrificeringen af vores samfund. I de tidsrum, hvor der hverken er vind eller sol, er det nødvendigt, at større bygninger kan bidrage til forsyningssikkerheden ved at stille deres forbrugsfleksibilitet – fra ventilationssystemer, varmepumper, batterier og ladestandere til elbiler – til rådighed.
”Ørestad er en oplagt og alsidig bydel til at demonstrere, hvordan forskellige større bygningstyper kan hjælpe med at balancere det danske elsystem i de perioder, hvor der er mangel på strøm fra vindmøller og solceller,” siger idémanden bag Flex Platformen, Trygve Skjøtskift, som er Associate Partner for Environment, Energy & Utilities i IBM Consulting. Han har arbejdet på udvikling af konceptet i mange år og glæder sig over at se det blive udrullet i virkeligheden.
En farbar og enkel vej frem
Lykkes det at få koblet en række deltagere fra Ørestad på Flex Platformen, vil bydelen kunne undgå den overbelastning i det lokale elnet, som vil blive skabt i takt med, at der bliver installeret stadigt flere varmepumper og ladestandere til elbiler. Resultaterne af det fælles initiativ vil dokumentere, hvor stort et antal nabo-husstande, der er sikret strøm som følge af, at deltagerne stiller deres fleksible elforbrug til rådighed. Ligeledes vil det kunne opgøres, hvor meget CO2 bydelen har sparet samfundet for ved ikke at anvende såkaldt gamle reservekraftværker til at balancere energisystemet.
”Mange leder i øjeblikket efter enkle tiltag, hvorved de kan bidrage til grøn omstilling af deres uddannelsesinstitution eller virksomhed,” konstaterer Benedicte. ”Med Flex Platformen skal deltagerne bare koble deres eksisterende energistyringssystem op på platformen – nærmest plug-and-play. Processen, fra potentiale-opgørelsen er udarbejdet, til deltagerne rent faktisk handler på el-markedet, tager 4-6 uger. Tilbagebetalingstiden er mellem 6-12 måneder, hvilket er helt uhørt kort tid for en energiinvestering. Og ud over at deltagerne opnår betaling for at stille forbrugsfleksibilitet til rådighed i en økonomisk presset tid, så vil deres bidrag reducere deres CO2 udledning, og de vil være med til at få Danmark i klimamål.”
For dem, der ønsker at tilslutte sig Flex Platformen, er en af de store fordele, at platformen er en softwareløsning, som er designet sådan, at man ikke behøver at installere nye elektriske komponenter såsom kontrolbokse eller bimålere i sin bygning. Den eneste forudsætning er, at bygningerne er udstyret med bygningsautomatik til ventilationssystemer, varmepumper eller elbil-ladestandere, hvilket bliver et generelt krav for alle større bygninger i det reviderede Bygningsdirektiv. Platformen er desuden udviklet i overensstemmelse med den nye elmarkedsmodel 3.0 og det reviderede Bygningsdirektiv.
”Flex Platformen er markedets mest sikre og økonomiske måde at balancere vores elnet og dermed sikre vores forsyningssikkerhed til både virksomheder, offentlige institutioner og private husstande i de tidsrum, hvor der ikke er tilstrækkelig strøm fra sol- og vindenergi,” mener Trygve. ”Andre initiativer til forbrugsfleksibilitet kræver større investeringer og vedligehold af fysiske kontrolbokse, power-2-x anlæg og/eller batterier.”
Ørestad kan blive et globalt forbillede
For samfundet er fordelen ved Flex Platformen, at løsningen vil være med til at støtte Danmarks fortsatte elektrificering og effektivisere landets energiforbrug og udledning af CO2. En anden stor fordel er, at alternativet til at bruge vores eksisterende elnet markant bedre med Flex Platformen er at udbygge vores nationale elnet markant og hurtigt. Dette kræver meget store investeringer og omkostningerne falder på elnetselskaberne og dermed tilbage på deres kunder. Der er desuden global mangel på de nødvendige råstoffer til denne udbygning, og i Danmark er der tilmed pres på den nødvendige arbejdskraft. Derfor giver løsninger som IBMs Flex Platform store fordele for hele samfundet.
Mange forskellige tiltag er nødvendige, hvis vi som by og som land skal skabe en bæredygtig fremtid. Flex Platformen kan vise sig at være et stort skridt hen imod at udbygge vores elnet til et mere fremtidssikret og miljøvenligt system. Hvis Ørestad bliver den første bydel, hvor et betragteligt antal bygninger er tilsluttet Flex Platformen, kan det tilmed skabe særlig opmærksomhed på Ørestad som grøn, innovativ bydel, fordi resultaterne er målbare. Ørestad har således lige nu mulighed for at blive et globalt forbillede for fleksibel energi.
Illustrationer: IBM Danmark