Ørestad23 – et år fuldt af oplevelser

Om et par uger begynder 2023 og dermed Københavns år som verdens arkitekturhovedstad. Ørestad Innovation City Copenhagen (ØICC) har gennem hele 2022 arbejdet på at koordinere et program for bydelen og er af samme årsag udpeget som bydelspartner i Copenhagen in Common – Københavns Kommunes programtitel for arkitekturhovedstadsåret. Det giver rigtig god mening, at Ørestad bidrager til arkitekturåret med egne aktiviteter, da Ørestad på sin vis ligger lige i hjertet af arkitekturhovedstaden København: det er en bydel fuld af prisvindende arkitektur, og Verdenskongressen for Arkitekter finder sted i Bella Center i Ørestad.

Som bydelspartner for Copenhagen in Common i arkitekturåret er ØICC med til at iværksætte og koordinere initiativer i Ørestad i 2023. Mange tiltag er stadig under udformning – så hvis din organisation har lyst til at medvirke i arkitekturåret, kan det stadig nås. I denne artikel sætter vi fokus på tre meget forskellige tilbud, som du kan gøre brug af i 2023.

Oplev Ørestad på nye måder: Experience Ørestad

Selv hvis man færdes i Ørestad til dagligt, er der nye perspektiver at hente. I 2023 organiserer guiderne i virksomheden Experience Ørestad derfor lokale arkitekturbyvandringer, hvor interesserede kan komme på øjenåbnende ture rundt i bydelen.

Her er for eksempel mulighed for at komme på et eksklusivt besøg hos en familie i Upcycle Studios. Familien vil fortælle om, hvorfor de har valgt at bo i netop denne slags hus, og hvilken indflydelse bæredygtighedstænkning har på deres dagligdag.

En byvandring med fokus på markante bygninger i hver af de tre Ørestadsbydele, Nord, City og Syd, giver mulighed at opleve ni virksomheder udefra og lidt indefra og høre om arkitekturen og det arbejde, virksomheden er involveret i med enten arkitektur, byplanlægning, miljø eller bæredygtighed. I Ørestad Nord får man et kik på Nordea, DR Koncerthus og Woods Augusthus. I Ørestad City er HOFOR, SWECO og Bellakvarteret på programmet, og i Ørestad Syd besøges Rambøll, HUB Nordic og Copenhagen Towers/Crowne Plaza.

Også ture med fokus på genbrugsarkitektur, Asgers Have – Tagfarm i Ørestad og arkitektoniske perler bliver udbudt i 2023 af Experience Ørestad, som har organiseret ture i Ørestad igennem 10 år. Turene bliver udbudt for individuelle og grupper på dansk og engelsk samt på tysk ved forespørgsel.

Kreativ wayfinding til kongressen: tværfaglig case competition for studerende

I foråret er ØICC medarrangør af en tværfaglig case-konkurrence for tværfaglige hold fra en række videregående uddannelser – KU-HUM, KU-SCIENCE, Det Kgl. Akademi og NEXT. Sammen vil de studerende designe byrumsmøbler, som skal vise vej fra Bella Center metrostation til Bella Centers hovedindgang under Verdensarkitekturkongressen 2.-6. juli 2023, hvor op mod 15.000 forventes at deltage.

I løbet af marts arbejder de studerende sammen i grupper om at udvikle oplæg til en wayfinding-strategi, som gør det både let og interessant for de besøgende at finde vej fra metro til kongres. Oplæggene har form som prototyper eller plancher, og med udgangspunkt i forslagene vælges en løsning, som de unge selv vil realisere i dagene op til kongressen. Resultatet kan opleves gennem hele kongresperioden, og møblerne skal sidenhen gøre gavn andetsteds.

Konkurrencen er udviklet i et samarbejde mellem Københavns Universitet, Det. Kgl. Akademi, NEXT, Danske Landskabsarkitekter, ØICC, Copenhagen in Common og UIA.

Københavnerpicnic i Ørestad: Dine&Regenerate

Foto : Scotty Turner

Endnu en oplevelse i Ørestad næste år er Den Store Københavnerpicnic 2023, som finder sted på samme tid i Københavns forskellige bydele den 11. juni kl. 16-19. Picnicen er Københavns kommunes signaturevent for 2023, der skal give københavnerne mulighed for at mødes på tværs og dermed understøtte og virkeliggøre arkitekturårets tema, Copenhagen in Common. Picnicen vil have form af en fællesspisning i bydelene, og i Ørestad har arrangøren, Miljøpunkt Amager, valgt at kalde fællesspisningen ‘Dine&Regenerate’ og sætte fokus på, hvordan man kan skabe mere bynatur i lokalområdet.

Ørestads picnic vil give deltagerne inspiration til, hvordan de kan forme nærmiljøet sammen. Fællesspisningen bliver holdt på den byggegrund, der med tiden vil blive til Asgers Have – en tagfarm i Ørestad. Samtalens fokus er, hvordan man i Ørestad kan forme sine nabolag i fællesskab og hjælpe verden med at regenerere ved at få mere bynatur og biodiversitet ind i nærmiljøet. Der bliver inspiration til samtalen fra konkrete oplæg om, hvordan bynatur kan inviteres indenfor, og aktivister fra Asgers Have vil fortælle om deres projekt og om biodiversitet i bylandskabet, så deltagerne bliver klædt på til eventuelt selv at sætte initiativer i gang.

2023 er lige om hjørnet. Du kan finde en oversigt over de mange aktiviteter i Ørestad og resten af København på Copenhagen in Common.