Med over 50.000, der enten bor, arbejder eller studerer i Ørestad, danner bydelen normalt ramme om tusindvis af menneskers hverdag. En hverdag, der har været sat på pause siden begyndelsen af marts, hvor det meste af landet lukkede ned grundet corona. I forbindelse med genåbningen af storcentre, har vi været et smut forbi Ørestad Station og Field’s for at blive klogere på, hvordan særligt Ørestads unge har oplevet lockdown. Hvad har de lært? Hvad har de savnet? Og hvad tager de med sig fra perioden?
Field’s inviterer indenfor, og der er håndsprit til alle
Det er tirsdag d. 12. maj og klokken har lige rundet 10.00, da vi stiger af metroen på Ørestad Station. En frisk vind byder velkommen. Field’s og andre storcentre har dagen forinden fået lov til at genåbne, og med håndsprits-stationer sat op over det hele og tydelige afmærkninger om at holde afstand, kan kunder igen tage turen ind i Danmarks største shopping center. Mange butikker har klare retningslinjer der skal sikre god hygiejne, og flere butiksmedarbejdere er udstyret med handsker og masker.
Der er travlt ved Ørestad Station. Den offentlige transport virker til at køre normalt igen. Busser og metro-tog afgår med få minutters mellemrum, dog med færre passagerer tilladt end normalt. Ud kommer et par gymnasieelever. Ørestad Gymnasium har nemlig genoptaget fysisk undervisning for 3.g eleverne, som snart skal til de afsluttende eksamer. Og selvom det betyder, at de igen skal tidligt op, er der ingen klager.
3.g’ere: ”Vi lærer meget mere i et klasselokale”
”Vi har virkelig savnet hverdagen og at se vores venner igen, samt klasseundervisningen. I de første to uger var det dejligt med online undervisning, men vi lærer meget mere i et klasselokale, hvor man kan stille læreren spørgsmål og hjælpe hinanden”. Sådan siger to gymnasieelever, som er glade for at kunne gå i skole igen. Begge har de skulle indstille sig på, at de fleste af deres afgørende eksaminer er blevet aflyst, hvorfor det i stedet er årskaraktererne der gælder. De håber inderligt på, at det bliver muligt at komme ud at køre studenterkørsel, så de sammen med deres klassekammerater kan afslutte tiden som gymnasieelever. En dag de har set frem til i snart tre år.
”Det var ikke lige sådan her, vi havde forestillet os vores sidste måneder på gymnasiet. Man finder virkelig ud af, hvor meget fællesskabet betyder, både for ens humør i dagligdagen, men også når man skal igennem eksaminer. Vi støtter og motiverer hinanden,” fortæller de.
Universiteterne holder fortsat lukket
Dog er det langt fra alle, som kan vende tilbage til skole og arbejde endnu. For mange universitetsstuderende er der ikke udsigt til klasseundervisning igen før efter sommerferien, og eksaminer kommer til at foregå online. 24-årige Kristoffer, der er jurastuderende på Københavns Universitet i Ørestad Nord, medgiver, at han i starten satte pris på nogle dage derhjemme, da en kort pause fra studiet og eksamensræset var tiltrængt. Men nu må soveværelset godt snart skiftes ud med auditoriet. Ligesom gymnasieeleverne, har han brug for de daglige rutiner for at være produktiv.
”Jeg får lavet meget mere, når jeg er fysisk til stede på universitetet. Vi motiverer hinanden, så personligt har karantænen haft stor indvirken på, hvor meget jeg har foretaget mig. Når man sidder derhjemme, er det desværre en del nemmere at tage hul på overspringshandlinger”.
IT-analytiker og Business studerende Tobias, som skal i Field’s for at købe sko og ”snuse” til friheden igen, som han siger, er enig. Han får lavet mere på universitetet, og det kræver stor selvdisciplin at få lavet samme mængde arbejde derhjemme. ”Jeg har en kæreste i risikogruppen, så jeg har arbejdet hjemme siden d. 11. marts, selvom de fleste af mine kollegaer er begyndt at vende tilbage på arbejdspladsen. Jeg synes virkelig det har været svært at få lavet samme mængde arbejde derhjemme. Man ender alt for ofte med at udskyde opgaver til senere, og jeg har sværere ved at holde fokus”.
Glæder sig til fællesskab og kaffe i kantinen
Kristoffer og Tobias medgiver begge, at de generelt føler, at regeringen har gjort et godt stykke arbejde, og tacklet corona pandemien på en mere forsvarlig måde, end andre lande. De deler derfor holdninger med størstedelen af danskerne. Mette Frederiksen har aldrig været mere populær blandt den danske befolkning, end hun har været under corona krisen. Dette viser en måling foretaget af Epinion for DR og Altinget, tilbage i begyndelsen af april. I begyndelsen af marts måned syntes 39 % af de danske vælgere, at Mette Frederiksen (S) gjorde det godt som statsminister. En måned senere, i begyndelsen af april, er tallet mere end fordoblet til 79 %.
Begge har dog oplevet perioden som frustrerende, ikke mindst i forhold til deres uddannelsessituation. De glæder sig til de kan vende tilbage til deres campus og igen benytte universiteternes faciliteter, mødes med medstuderende over en kop kaffe i kantinen og deltage i undervisningen, som de plejer.
I ØICC glæder vi os også til, at alle de unge vender tilbage til universiteterne og gymnasiet. Både Aalborg Universitet København, Københavns Universitet og Ørestad Gymnasium er en del af innovationspartnerskabet og deltager jævnligt i projektsamarbejder med virksomhederne i Ørestad, som også er med i ØICC. De unge bringer nye perspektiver og idéer til virksomhederne, og bidrager til ny udvikling i bydelen.