Urban Insights Data Lab – Ørestad som videnslaboratorium

ØICC har fået bevilling til et projekt, hvor Ørestad bliver testområde for et nyt nationalt datalaboratorium, der indsamler og formidler data om bæredygtig byudvikling. Projektet hedder "Urban Insights Data Lab" og skal give virksomheder, kommuner og andre aktører lettere adgang til den data, de behøver for at lave bedre byudvikling i Danmark. Realdania støtter projektets to første faser.

Det er ØICC, som er projektejer, og Smart City Insights er projektleder. Dertil kommer Volcano Group som udførende projektpartner, IT-Universitetet som videnspartner og Patrade som juridisk partner. Smart City Insights, ITU og Patrade er alle medlemmer i ØICC, og projektet vil også involvere andre af ØICC’s medlemmer. Urban Insights Data Lab vil benytte sig af data use-cases, workshops, hackathons, forløb med kommuner og tæt samarbejde med datakilder og følgegrupper.

Dataøkosystem og komplekse byer

Den data, der efterspørges på tværs af byens aktører, findes ofte hos offentlige og private datakilder, men udnyttes ikke i dag. Det er der flere grunde til. Datalandskabet er fragmenteret, data er dyrt, der mangler kompetencer, og udbuddet passer ikke til efterspørgslen. Projektet vil samle datakilder, universiteter, startups og databrugere, og udvikle og teste en datamodel, som sikrer den viden der efterspørges – til en overkommelig pris.

"Byer og byområder er komplekse, og derfor kan det være svært at forstå dem. Men gennem offentlige og private datakilder kan man i dag få svar på en masse spørgsmål,” forklarer projektleder på Urban Insights Data Lab, Peter Bjørn Larsen, som er Ørestadbeboer, direktør og stifter af virksomheden Smart City Insights. “Når der er events i Byparken, kommer der så folk udefra, og hvad syntes man om eventet? Hvad skal vi lave om eller have mere af? Når der er koncerter i Royal Arena eller DR Koncerthus, ankommer gæsterne så via metro, cykel eller bil? Hvad betyder det for trafikken, støj eller de lokale restauranter? Hvor mange anvender delebiler i Ørestad – skal vi have flere af den slags? Hvilke typer af turister kommer til Ørestad?"

Biodiversitet som case

Sekretariatsleder i ØICC, Sophie Witzke, mener, at Urban Insights Data Lab kan gøre byudviklingsprojekter bedre i fremtiden. Og der findes allerede gode projekter i Ørestad: "I Fælledby har PensionDanmark formuleret en ambitiøs biodiversitetsstrategi, og man vil desuden gerne lave et biodiversitetsindeks. Her er det vigtigt at have data, der kan vise, hvordan biodiversiteten ser ud," siger hun.

Når Ørestad er valgt som testområde, skyldes det, at Ørestad størrelsesmæssigt svarer til en middelstor provinsby med mange af de samme funktioner, som findes i andre byer. "Desuden har Ørestad allerede mange professionelle aktører, som kan byde ind med gode use-cases og få adgang til data, som er skræddersyet til deres specifikke behov," forklarer Sophie Witzke.

Trækker nye til

Peter Bjørn Larsen mener, at projektet kan tiltrække nye og store virksomheder, som vil teste og udvikle nye indsigtsværktøjer i Ørestad. "Det vil forhåbentligt give dem mod på at flytte hertil en dag. Vi vil samtidig arbejde med ITU, Ørestad Gymnasium og andre både for at få virksomhederne til at udnytte de ressourcer, vi har, og samtidigt give eleverne spændende projekter og data, de kan arbejde på i deres egen bydel. Her handler det meget om projekterne om biodiversitet, sundhed og bedre byliv," siger Peter Bjørn Larsen.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Ørestad Avis.