Fællesskabsorienterede bofomer

Forskningsprojekt om praksis og læring i forhold til fællesskabsorienterede boformer

Varighed: 2020 - 2022
ØICC’s rolle: Iværksætter og sparringspartner
Partnere: BUILD - Aalborg Universitet CPH, ØICC, Tetris, Aart Architects, Rambøll/Henning Larsen, NREP samt By & Havn
Funding: RealDania

Baggrund

I takt med en stigende efterspørgsel efter fællesskaber omkring boligen bliver et stigende antal bofællesskaber bygget og drevet af professionelle aktører. Her har beboerne ofte mindre indflydelse på konceptet og den fysiske indretning, men kan til gengæld flytte ind uden lange forberedelser. Fordi developerne ikke på forhånd kender beboerne, er der en række usikkerheder i forhold til etableringen af boligerne, såsom hvilken type fællesskaber og faciliteter, der ønskes, hvordan det skal organiseres, og i hvor høj grad de kommende beboere skal inddrages i disse beslutninger.

Da udviklere og rådgivere som oftest ikke kender beboerne på forhånd, indebærer det for mange en række usikkerheder, eksempelvis om efterspørgsel på forskellige typer fællesskaber og fællesfaciliteter, det fysiske design af byggeriet, organisatoriske forhold, og i hvilket omfang de kommende beboere kan og bør inddrages.

Den opvarmede palmehave i Bovieraen.
Foto: Jesper Ole Jensen

Formål

Forskningsprojektet havde til formål at undersøge, hvad der kendetegner bolig-fællesskaber drevet af professionelle aktører, og hvilke erfaringer, man har gjort sig, både set fra beboernes og fra developernes side. Da antallet af bolig-fællesskaber udviklet af professionelle aktører stiger, er det væsentligt at klarlægge, hvad der fremmer velfungerende fællesskabsorienterede boformer, og hvad der skal tages i betragtning i etableringen af dem, så faldgruber kan undgås.

RESULTATER

Resultaterne af undersøgelsen blev publiceret i slutningen af 2022 og kan læses her. Det konkluderes, at udlejerne skal gøre netop deres fællesskabskoncept helt klart for beboerne, inden de flytter ind, og afsætte midler til at facilitere opbygning og organisering af fællesskabet. Desuden skal udlejerne overveje, at det har stor indflydelse på trivslen i boligfællesskabet, hvem der lejes ud til i forhold til det overordnede koncept.

I størstedelen af de fællesskabsorienterede boliger, som undersøgelsen omhandler, er beboerne tilfredse med den måde, fællesskabet fungerer på, selvom boformen kræver løbende tilpasning. Fællesskabet i professionelt anlagte boliger er som regel mere uforpligtende end i de traditionelle bofællesskaber, som er dannet af beboerne selv.

Indtil videre etableres boligfællesskaberne generelt i hovedstadsområdet, og der er tegn på mange muligheder for innovation i forbindelse med boligerne. Eksempler er boligfællesskaber på tagarealer af industribygninger i områder med mangel på byggegrunde, boligfællesskaber som hjertet i lokalsamfundet samt boligfællesskaber, der kombinerer boliger og erhverv. Der er også potentiale for at oprette seniorfællesskaber i kommuner, hvor mange seniorer bliver boende i enfamiliehuse i mangel på attraktive alternativer.

Den fulde rapport fra forskningsprojektet kan læses her. BUILD Aalborg Universitet CPHs hjemmeside om bofællesskaber i forskellige former kan findes her: Bofællesskab - Aalborg Universitet (aau.dk)

Kontakt

Du kan også kontakte sekretariatsleder Anna Christine Christensen på mail: ac@oicc.dk