Væksthus for bæredygtig skat og FN’s Verdensmål

Platform for innovative studenterforsknings-projekter i samarbejde med erhvervslivet

Varighed: 2020 -
ØICC’s rolle: Erhvervssamarbejdspartner
Partnere: Det juridiske fakultet (KU), Syddansk Universitet, Djøf Forlag, Plesner, Human & Legal Innovation Hub (KU) og ØICC
Funding: Fonden for Entreprenørskab
vaeksthuset-1100x600.jpg

Baggrund

ØICC er erhvervssamarbejdspartner i Væksthus for bæredygtig skat og FN’s Verdensmål, som er en tværfaglig forsknings- og undervisningsplatform forankret på Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet. Væksthuset er en platform, hvor studerende, forskere og det private og offentlige erhvervsliv kan mødes og samarbejde om studenterforsknings-projekter vedrørende bæredygtighed. Projekterne fokuserer bl.a. på skatter og afgifters rolle i forbindelse med opfyldelse af Verdensmålene. Derudover vil væksthuset gerne inddrage andre fagområder og discipliner så meget som muligt, og det henvender sig derfor fagligt til alle juridiske områder samt andre fagdiscipliner, så længe de bidrager med en bæredygtig vinkel.

recycle-200px.jpg

Formål og format

Formålet med Væksthuset er at skabe en innovativ platform for udviklingen af studenterforskningsprojekter, der kan give grobund for mere forskning i bæredygtighed og Verdensmålene set ud fra forskellige faglige vinkler og perspektiver. Samtidig vil Væksthuset give private og offentlige virksomheder mulighed for at få faglig sparring på konkrete problemstillinger relateret til bæredygtighed, idet Væksthuset gennem projekterne vil kunne bidrage med faglige undersøgelser, analyser og forslag til mulige løsninger på udfordringer indenfor forskellige områder og brancher. Dette sker ved, at Væksthuset hvert semester udbyder en række fastlagte temaer eller problemstillinger inden for bæredygtighed, som studerende i samarbejde med forskere og repræsentanter fra private og offentlige virksomheder belyser og forsker i fra forskellige faglige vinkler, undertemaer mv. Læs mere om Væksthuset her.

Bæredygtigheds-temaer

Væksthuset har bl.a. arbejdet med temaerne ’Bæredygtighed i byggeri og fast ejendom’, ’Brug, genbrug og reparation’ samt ’Madspil, skatter og afgifter’. Under temaet ’Bæredygtighed i byggeri og fast ejendom’ vil Væksthuset behandle problemstillinger, der f.eks. vedrører fradrags- og afskrivningsregler i forbindelse med investeringer og udgifter til bæredygtigt byggeri, vedligeholdelse, genbrug, affald, håndværkerfradrag, klima- og miljøafgifter, brugtmomsordningen, momsmæssig behandling af bygge- og ejendomssektoren m.m.

Virksomhedernes rolle og samarbejdets karakter

Væksthuset søger løbende eksterne samarbejdspartnere, der kunne have lyst til at bidrage til et eller flere af studenterforskningsprojekterne. Graden af involvering er fleksibel og afhænger af virksomheden. En virksomhed kan f.eks. deltage ved at stille en konkret bæredygtighedsrelateret udfordring inden for et af Væksthusets aktuelle eller kommende temaer. Den pågældende udfordring vil blive belyst af en gruppe studerende, som arbejder med casen i løbet af semestret under vejledning af og sparring med forskere. I slutningen af semestret vil de studerende fremlægge deres analyser og eventuelle løsninger for et ekspertpanel bestående af de involverede virksomheder og en række forskere. Ved siden af studenterprojekterne vil virksomheden desuden få mulighed for at holde 1-2 frokostmøder med forskere, som arbejder med det aktuelle tema, og indgå i en dialog med forskerne om aktuelle problematikker, som f.eks. skatter og afgifters rolle i forbindelse med opfyldelse af Verdensmålene m.v., der er relevante for virksomheden.

Hvis din virksomhed har skatte-, moms- eller afgiftsmæssige problemstillinger (eller andre tilstødende juridiske/tværfaglige problemstillinger), som relaterer sig til Verdensmålene, og som I gerne vil have belyst, skal du kontakte sekretariatsleder Sophie Witzke på telefon: 2512 0808 eller mail: sw@oicc.dk.

Væksthuset er støttet af Fonden for Entreprenørskab og ledes af FIRE – Fiscal Relations Research Group, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet.

KONTAKT

For mere information om projektet, kontakt sekretariatsleder Sophie Witzke på tlf: 2512 0808 eller mail: sw@oicc.dk.