Julekoncerter, ny gourmetbager og færdigt byggeri i Ørestad Syd

I midten af november kunne Balder fejre, at det sidste og syvende af deres byggerier i Ørestad, Bastionen, endelig står færdigt og indflytningsklart. Men Balder er langt fra færdige med at sætte deres præg på bydelen, tværtimod. ”Et stort hold af engagerede medarbejdere vil fortsat have stort fokus på at udvikle bydelen og imødekomme ønsker fra vores beboere” understreger Balders ejendomsdirektør Christina Holberg Fenger. Ord, der bliver bakket op af handling. I december åbner nemlig endnu en butik i deres ejendomme, denne gang en bager, og alle Balders beboere kan se frem til at få julen sunget ind med syv hyggelige gårdkoncerter.

Nyhed 1 - Balder Bastionen Væksthus.JPG

Julen synges ind

Ligesom i så mange andre virksomheder har corona sat en stopper for den sædvanlige firmajulefrokost. ”Det har vi besluttet skulle komme vores beboere til gode” fortæller Christina Holberg Fenger. ” Vi er jo ikke de eneste, der ikke kan holde store fælles julearrangementer, det gælder også vores beboere. Så vi har været så heldige at indgå et samarbejde med sangerinde Marie Carmen Koppel, der lægger vejen forbi alle vores syv ejendomme i Ørestad d. 5. december kl. 14.00-18.00. Hun vil gå fra gård til gård og synge julen ind med syv mindre koncerter. Vi håber det vil sprede glæde og god stemning i hele Ørestad.”

Da corona ramte i foråret, og Danmark var i lockdown, afholdt Balder også dengang gårdkoncerter for beboerne i Ørestad til stor glæde for alle de, der var sendt hjem.

Nyhed 1 - Balder croissanter.jpg

Lokale initiativer styrker lokalmiljøet

Den 1. december kan man glæde sig til, at det fransk inspirerede bageri, La Boulangerie, åbner i Balders ejendom Bastionen i Ørestad Syd. Bageren er ikke tilfældigt valgt. For Balder handler det nemlig om at få butikker ind i deres ejendomme, som først og fremmest kan være med til at udvikle og styrke lokalmiljøet. ”Vi skal være med til at skabe det gode byliv, vi ønsker for vores beboere. Derfor er vi glade for at huse både den nye bager, Thorsteinssons Vinbar og gårdbutikken COBRAcph, som alle er lokale samlingspunkter. Ørestad skal være et dejligt sted at bo, hvor det er levende og hyggeligt, og der er de rigtige tilbud.” fortæller Christina Holberg Fenger.

Vi er sammen om at udvikle Ørestad

Balder startede med at købe sig ind i Ørestad allerede tilbage i 2013, og påbegyndte opførelsen af deres første eget byggeri i 2016. ”Ørestad var et oplagt valg for Balder,” fortæller Christina Holberg Fenger. ”Ørestad repræsenterer mange af de værdier, som Balder kan spejle sig i med vægt på bæredygtighed, fællesskaber og den moderne by. Samtidig opfylder Ørestad alle de krav, som Balder har til områderne omkring deres ejendomme: det er stationsnært, det ligger tæt på naturen, tæt på København og har alle de rigtige tilbud i form af indkøbsmuligheder, skoler og et levende byliv godt under opbygning.”

Balder Danmark sidder med i flere af i ØICC’s netværk og glæder sig over interessen for at samarbejde på tværs af erhvervslivet i Ørestad. ”Det understreger følelsen af nærhed og fællesskab, som ikke kun gælder på beboersiden. Vi er sammen om at udvikle Ørestad, og der er fokus på at skabe et godt lokalmiljø, der kan komme både erhverv, beboere og besøgende til gode,” fortæller Christina Holberg Fenger.

Nyhed 1 - Balder Bastionen Væksthus_03.jpg

Om Balder

Balder er medlem af ØICC og sidder aktivt med i flere netværk og projekter. Balder både bygger, udvikler og administrerer ejendomme. Med Bastionen færdigbygget har Balder nu syv ejendomme i Ørestad: Elsehus, Fælledkanten, Fælledudsigten, Hesteskoen, Lavetten og Stævnen. Vil du vide mere om Balders ejendomme kan du læse med her.

Ørestad får sin egen øl

I forbindelse med, at Ørestad har fået sin egen øl, har vi talt med Stig Thorsteinsson, der ejer Thorsteinsson’s Vinbar og er manden bag øllen. Ørestadsøllen har været så stor en succes, at den er blevet næsten udsolgt på blot en uge. Anden produktion er allerede sat i gang.

Hvorfor lave en Ørestadsøl?

’Jeg samarbejder en del med Amager Bryghus og forhandler flere af deres øl. Amager Bryghus har allerede en række bydelsøl, som man kunne kalde dem, bl.a. en Christianshavn Pale Ale, Dragør Brown og Sundby Stout. Jeg syntes det var en skam, at der ikke fandtes en Ørestadsøl. Noget der knyttede sig til vores bydel og bandt os sammen. Derfor gik jeg i gang med at udvikle Ørestadsøllen.’

Hvad er det for en slags øl?

’Ørestadsøllen er en pale ale. Der er kaffir limeblade i, hvilket bidrager med aroma og bitterhed.’

Hvordan er er Ørestadsøllen blevet til?

’Efter at jeg havde fået idéen, lavede jeg en crowdfunding for at sikre, at der var opbakning nok til at starte en produktion. Som en del af crowdfundingen kunne man købe sig til at være en del af en styregruppe, hvor vi tog de større beslutninger omkring øllens smag, etikette og design. Styregruppen bestod af lokale ørestadsbeboere. Det var vigtigt for os, at øllen afspejlede Ørestad. Det kan man se i det grafiske udtryk, hvor både Royal Arena, Bella Sky, Ferring-bygningen, 8Tallet og metroen er på etiketten sammen med en tegning af Stig Thorsteinsson selv.’

Hvor kan man købe øllen?

’Man har kunne købe Ørestadsøllen siden d. 23. oktober 2020. På blot en uge er den så godt som udsolgt.  Nu skal en ny produktion sættes i gang, og jeg håber, at man igen kan købe øllen i min butik fra december.’

Thorsteinsson’s Vinbar holder åbent tirsdag - lørdag, kl. 12.00-19.00.

Hvor meget koster Ørestadsøllen?

’Øllen koster 45 kr. stykket.’

Om Thorsteinsson’s Vinbar

Thorsteinsson’s Vinbar importerer selv vine fra Italien, Kroatien, Slovenien og Østrig fra nogen af de absolut førende naturvinsproducenter. Butikken ligger på Else Alfelts Vej 52A, 2300 KBH S i Ørestad. Uden for corona-tider er der også vinbar.

Du kan læse mere om Thorsteinsson’s Vinbar her.

Salling Fondene donerer 125.000 kr. til lokalt Ørestads-projekt

Ny eventyrrute i Ørestad City bliver en realitet

Takket være en donation på 125.000 kr. fra Salling Fondene, bliver Ørestad snart en eventyrlig kunstinstallation rigere. Pengene skal bruges til at etablere en eventyrrute, der med sikkerhed kommer til at give lokale og besøgende en anderledes og spændende oplevelse i bydelen.

Det bliver snart muligt at sidde, klatre og kigge på eventyrlig kunst i Ørestad. Grundejerforeningen Ørestad City har modtaget 125.000 kr. i donation fra Bilka, til at opføre en eventyrrute. Ruten har længe har været på tegnebrættet, men har manglet den nødvendige kapital for at blive til virkelighed. Den glædelige nyhed fremgår af en pressemeddelelse fra Bilka, som via Salling Fondene har fået mulighed for at donere 2 millioner kr. til lokale projekter rundt om i landet, der alle har fokus på børn og unges sundhed og trivsel.

‘Vi er meget glade for donationen. Nu kan vi gøre endnu mere for at gøre Ørestad til et unikt sted, hvor byen, naturen og kunsten møder hinanden og giver nye oplevelser og inspiration. Både til os, der bor her, og til alle dem, der kommer på besøg. Det er skønt, at vi nu får mere kunst, der taler til både store og små,’ siger formanden for Grundejerforeningen Ørestad City, Mia Ellgaard.  

Bidrager til udviklingen af Ørestad og lokalsamfundet

Den nye eventyrrute i Ørestad skal forbinde eventyrinstallationer lavet i naturlige materialer, som man kan lege på, opholde sig ved eller bare nyde synet af. Projektet vil blive lavet og opført af Amager Skovhjælpere – en socialøkonomisk virksomhed i Ørestad, der støtter borgeres tilknytning til arbejdsmarkedet. Mads Madsen, direktør for Amager Skovhjælpere, er stolt over at man hos Amager Skovhjælpere er blevet tilbudt opgaven. Og de glæder sig til at komme i gang med arbejdet.

‘Vi er meget spændte på at komme i gang med projektet, og vi vil gøre, hvad vi kan for at sørge for en ny og spændende oplevelse i Ørestad, som forhåbentlig kan gøre bydelen mere ”eventyrlig” for beboere i alle aldre. Hos Amager Skovhjælpere bevæger vi os meget rundt i Ørestad, og det betyder derfor meget for os, at vi nu får muligheden for at bidrage med en unik installation, som med sikkerhed kommer til at bidrage til den spændende urbane udvikling af Ørestad City,’ fortæller han.

Ørestad City er blevet indstillet til at få del i Salling Fondenes donationen af Bilka OneStop i Field’s. Hos Bilka er man stolte over at være med til at bidrage til den positive udvikling af Ørestad City. Ydermere, er varehuschef Mads Bløss begejstret for, at projektet laves af en lokal socialøkonomiske virksomhed, da han på vegne af Bilka gerne vil give tilbage til det lokalsamfund, de er en del af.

‘Det er fedt, at vi kan bidrage til at skabe et byrum, hvor rigtigt mange kan samles og få glæde af de her elementer. På den måde er vi også med til at bidrage til den udvikling og det lokalsamfund, vi selv er en del af. At projektet samtidig støtter op om et rigtigt godt formål – Amager Skovhjælpere – er bare super godt,’ siger han.

I forbindelse med Bilkas 50-års jubilæum doneres der i alt 2 millioner kr. til 10 lokale projekter i Danmark, som alle uddeles for at støtte op om børn og unges sundhed og trivsel. Alle 10 projekter er indstillet af lokale Bilka-varehuschefer. Foruden Ørestad City tæller de resterende 9 projekter:

  • Fritidsbutikken, Esbjerg

  • FDF Sunds, Herning

  • BROEN Greve, Hundige

  • Hart Skole, Kolding

  • BROEN Næstved, Næstved

  • Randers FC Fonden, Randers

  • RIF Idræt, Skalborg

  • Det Danske Spejderkorps, Slagelse

  • Dragehaven, Vejle

Du kan læse mere om projekterne og Bilkas CSR arbejde her.

Nyt research-projekt vil transformere plastikindustrien

I EU’s nye strategi for plastik i en cirkulær økonomi, er der opstillet ambitiøse mål, der kræver innovative løsninger i skala på tværs af landegrænser. En af de største udfordringer er håndteringen af de store mængder plastikaffald, der for størstedelen ikke genbruges. Nu er Aalborg Universitet København (AAU CPH) gået sammen med 15 partnere fra 10 lande om projektet UPLIFT, hvor målet er at løse udfordringen med håndtering af plastikaffald på en bæredygtig måde. Ørestad kan komme til at spille en central rolle.

Vi har talt med Cristiano Varrone, Associate Professor ved Department of Chemistry and Bioscience på AAU CPH om projektet.

Platik-udfordringens omfang

Gennem de sidste 50 år er plastik kommet til at spille en nærmest uundværlig rolle i vores samfund. Materialet har bl.a. været med til at tackle udfordringer som madspild, da det hjælper til at holde maden frisk i længere tid. Og på grund af dets lette vægt, har det bidraget til at reducere benzinforbruget hos biler og fly og dermed også deres udledninger af CO2. Ikke desto mindre udgør plastik nu sin egen udfordring, delvist grundet den måde, som vi håndterer affaldet på. I EU alene genererer vi årligt 25,8 millioner tons plastikaffald, hvoraf mindre en 30 % indsamles til genbrug. Resten ender på lossepladser og i forbrændingsanlæg, mens en del også finder vej ud i havet, hvor plastik nu udgør omkring 80 % af al maritimt affald.

Nyhed 1 - UPLIFT_02.jpg

Af den samlede mængde plastikaffald i EU udgør plastik fra emballage 59 %, og det er dermed den største platisk-fraktion. ’Det er grunden til, at EU har sat så ambitiøse mål i deres strategi om at nedbringe og håndtere netop den voksende mængde plastik-emballage og har afsat HORIZON 2020 midler til netop dette,’ fortæller Cristiano Varrone. ’EU vil have, at 60 % af alt plastikemballage skal genbruges inden for de næste 10 år, mens 60 % af alt ny plastik skal produceres ved hjælp af vedvarende kilder.’

Første skridt er at undersøge den eksisterende affalds- og recycling-infrastruktur

Med projektet UPLIFT vil de 16 partnere gøre tre ting. Første skridt er at undersøge den eksisterende infrastruktur, der i dag håndterer plastikaffald og genbrug. ’Vi starter her for at finde ud af, hvad der mangler for at EU’s mål om genbrug af plastik kan blive realiseret. Hvorfor bliver visse plastik-fraktioner ikke genbrugt? Hvordan kan vi optimere værdikæden for at ændre ved det? Og hvordan kan ny teknologi komplementere den eksisterende og hjælpe med at håndtere de fraktioner, der i dag ikke kan genbruges?’ forklarer Cristiano Varrone.

Udvikling af ny recycling teknologi

Andet skridt er at udvikle en biologisk recycling teknologi, der kan konvertere det plastik-affald, der i dag ikke bliver håndteret, til genbrugsplastik. En genbrugsplastik, der også er lettere at recycle fremadrettet. Det kaldes ’bio-upcycling’. I dag bliver det meste plastikaffald håndteret via mekaniske og kemiske recycling-processer, men de har nogle kritiske begrænsninger, især når det kommer til håndteringen af store mængder, hvor flere typer plastik er blandet sammen. Her sker det ofte, at materialerne ikke kan sorteres ordentligt og mister deres værdi og kvalitet i recycling-processen. I realiteten ender de med at downcycles.

Nyhed 1 - UPLIFT_03.jpg

‘Det er derfor vi vil udvikle en biologisk recycling proces, hvor enzymer går målrettet efter specifikke typer af plastik, som de nedbryder i mindre bestanddele (lidt ligesom delte LEGO klodser), som så kan blive genbrugt til at lave ny plastik af. Det gør os i stand til at genbruge plastik uden først at sortere det i forskellige typer af plastik. Enzymerne eksisterer allerede i dag, men sammenlignet med konventionel mekanisk recycling, er processen her en hel del langsommere. Derfor vil vi forsøge at optimere enzymernes nedbrydningsevne, så de bliver mere effektive, samtidig med at vi vil lede efter nye enzymer, som måske er bedre egnet til opgaven,’ forklarer Cristiano Varrone.

‘En af årsagerne til, at plastic recycling er så problematisk, er, at der er mange forskellige typer plastik, der blive mikset sammen, når vi smider det ud, og det komplicerer sorteringen. Vi ønsker ikke at løse ét problem ved at kreere et nyt. Det betyder, at vi ud over at lave ny genbrugsplastik også vil forsøge at opstille standarder for genanvendeligheden af plastik.’

Social sciences og forbrugerens rolle

Det tredje og sidste skridt er at undersøge de sociale aspekter, der knytter sig til plastik-problematikken og udforske potentielle synergier mellem politiske beslutningstagere, industrien og forbrugeren, som er nødvendige, hvis der skal ændres ved plastik-industrien.

‘På AAU CPH er vores opgave bl.a. at undersøge, hvordan forbrugerne opfatter plastik. Ser de det som et problem? Er det affald set fra deres synspunkt, eller en mulig ressource? Hvordan kan vi engagere forbrugerne, og hvor villige er de til at ændre sorteringsadfærd? Disse spørgsmål er utroligt vigtige,’ understreger Cristiano Varrone.

De lokale beslutningstagere kommer også til at spille en vigtig rolle i den sammenhæng, og skal involveres for at sikre, at nye former for sortering af plastik-affald ikke indføres forgæves. De skal derimod udvikles i tæt samarbejde med dem, der håndterer plastikaffaldet til daglig.

UPLIFT forventes at starte i februar 2021. Hvis du ønsker at høre mere om projektet eller er interesseret i muligt samarbejde kan du kontakte Cristiano Varrone på cva@bio.aau.dk.

Se de tre vinderhold af Ørestad Cykler Til Arbejde

Så er Danmarks første cykelbydelsdyst, ØRESTAD CYKLER TIL ARBEJDE, veloverstået. Over 500 ukuelige Ørestadscyklister fordelt på 72 hold fra 11 virksomheder har deltaget i motionskampagnen, som er planlagt af ØICC i samarbejde med Cyklistforbundet. De mange Ørestadscyklister har gennem september måned holdt gang i cykelhjulene og trodset vind, vejr og virus. I alt er der kørt 110.000 km, hvilket er ganske godt ikke mindst når man tager hjemmearbejde med i betragtning.

 

I ØRESTAD CYKLER TIL ARBEJDE handler det om at deltage og have det sjovt med sine kollegaer. Men samtidig skal der også være en gulerod for de konkurrenceivrige. Lyt med nedenfor, når tidligere cykelrytter og sportsdirektør for Quick-Step Floors, Brian Holm, løfter sløret for dette års vindere af de tre hovedkategorier i ØRESTAD CYKLER TIL ARBEJDE.

BEDSTE HOLD PÅ DISTANCEN

Dette års ’Bedste Hold På Distancen’ er Measure What Matters fra Toolpack Solutions. De softwarekyndige langdistanceryttere, som til daglig hjælper virksomheder med at få det bedste ud af Microsoft applikationer og forretningsdata, har været nærmest urørlige fra start til slut af løbet. Holdets 11 ryttere har kørt 649 km per person og tilbagelagt 7139 km til sammen, og med det imponerende resultat udgør de ikke kun tete de la course i Ørestadsdysten, men har også kørt sig i stilling til en flot placering i VCTAs landsdækkende klassement.

 

Stort tillykke til Ørestads bedst kørende hold, der vinder en lækker hold-frokost med kaffe og kage på Café Nabo, samt et ”Stram op”- serviceeftersyn af holdets cykler fra Ren Cykel!

Holdkaptajn Morten Boysen fortæller, at han ”er rigtig stolt og tilfreds over præstationerne, som holdmedlemmerne har ydet. Det er langt over forventningerne. Så det glæder vi os til at fejre sammen med en frokost på Café Nabo.”

 

Measure What Matters består af Henrik V. Eriksson, Martin Moesby, Laura Steen, Lars Frost, Linda Andersen, Chris Schellerup Andersen, Betina Dalsted, Christian Dalsted, Desiree Petersen, Allan Bjørngaard og holdkaptajn Morten Boysen.

BEDSTE HOLDNAVN

Men det er ikke kun de gode ben, som der fejres i ØRESTAD CYKLER TIL ARBEJDE. Sproglig opfindsomhed hører også med til cykelsporten, tænk bare på Jørgen Leth. Vinderne af dette års ’Bedste Holdnavn’ kommer fra Ørestad Gymnasium og hedder Det Hermeneutiske Cykelhjul. I udvælgelsen af vindernavnet har juryen lagt særlig vægt på, at navnet er originalt, kreativt og sjovt, og at det forbinder et vigtigt redskab fra holdets faglige værktøjskasse, hermeneutikken, med en uundværlig del af cyklen, hjulet.


Stor cadeau til holdet for at have udtænkt Ørestads bedste holdnavn. Det Hermeneutiske Cykelhjul vinder en fælles frokost med kaffe og kage på Café Nabo og et ’Stram op’-serviceeftersyn af holdets cykler fra Ren Cykel.

Det Hermeneutiske Cykelhjul er anført af holdkaptajn Maria Rudolph, og består derudover af Rasmus Dübeck Kristensen, Karen Wagner, Mette Asaa, Morten Schmidt-Hansen, Anne Emilie Sveistrup, Tina Pilmann Laursen, Signe Brandt Niebuhr, Birgitte Gottlieb og Charlotte Hollegaard Steffensen.

 

Signe Brandt Niebuhr, som er den kreative mastermind bag holdets navn, fortæller, at holdet ”har været med i VCTA i mange år, men aldrig vundet før. Derfor er vi ekstra glade for at vinde!”

BEDSTE HOLDKAMMERAT

Intet hold er bedre end dets cykelryttere og sammenholdet blandt dem. Derfor er den sidste kategori i Ørestadsdysten, ’Bedste Holdkammerat’, måske den vigtigste af dem alle.

 

Vinderen er i år Kathrine Asmussen Forsting fra Team HRSC på Københavns Universitet. Det er holdkaptajn, Gitte Korsgaard, som har indstillet Kathrine til titlen fordi ”hun i denne svære Corona-tid alligevel har formået at holde fanen højt. Og så fordi hun fik et smil frem på alle vores læber, da hun brugte som faglig begrundelse for at møde fysisk op på arbejde (vi er hjemsendt), at hun havde brug for at få nogle flere cykeldage på VI CYKLER TIL ARBEJDE-kontoen. Kathrine er også dén på vores hold, som har kørt flest cykeldage og flest kilometer”, udtaler Gitte.

 

Stort tillykke med sejren til Kathrine, som har vundet 2xbrunch med et glas bobler på Café 8Tallet, samt et seks måneders Ren Cykel Pro-abonnement fra Ren Cykel.

Team HRSC består af Jeppe Bjørn Pedersen, Peter Thiem Klitsø, Charlotte Bennike, Anne Bechsgaard, Kathrine Asmussen Forsting, Peter Wedel Bay, Pernille K. og er anført af Gitte Korsgaard.

ØRESTADSKLASSEMENT: HOLD OG VIRKSOMHEDER

Efter en måneds dyst på cykelstierne er det endelige top-5 Ørestadsklassement faldet på plads. Øverst på podiet er igen Measure What Matters fra Toolpack Solutions efterfulgt af de lynhurtige og elastan-begejstrede Spandex-fanatikerne fra Rambøll. På tredjepladsen ligger energibevidste Bits & Bikes fra HOFOR, mens de to sprinterhold Ziehe Siger Cykl fra Ørestad Gymnasium og UnderUdvikling 4 fra Tetris snupper henholdsvis fjerdepladsen og femtepladsen. Stort tillykke til jer alle sammen med de flotte placeringer.

Klassement nyhedsbrev 5.png

Vi kan nu også offentliggøre det endelige virksomhedsklassement. Her har der været tæt løb om flere af pladserne. I spidsen har vi Toolpack Solutions, mens Ørestad Gymnasium kommer ind på andenpladsen tæt fulgt af Sweco på tredjepladsen. Miljøpunkt Amager indtager fjerdepladsen og HOFOR tager en flot femteplads. Tillykke til de fem virksomheder.

 

Og sidst, men ikke mindst: tillykke til alle, der har deltaget i dette års ØRESTAD CYKLER TIL ARBEJDE og VI CYKLER TIL ARBEJDE. Vi glæder os til at møde jer alle ude på cykelstierne i Ørestad, og håber, at I også fremover vil hoppe i sadlen til og fra arbejde. Brian Holm er enige med os - også her.

ØRESTAD CYKLER TIL ARBEJDE er lavet af ØICC i samarbejde med Cyklistforbundet

En særlig tak til Ørestadsdystens fantastiske hovedsponsorer, Café Nabo, Ren Cykel og Timo&CO.

Cykel-slutspurt og præmier på højkant

Som den første bydel i Danmark har Ørestad i år deltaget i Cyklistforbundets landsdækkende kampagne ’Vi Cykler Til Arbejde’. Det har vi gjort med bydelsdysten ’Ørestad Cykler Til Arbejde’, der sammen med Cyklistforbundets kampagne har kørt hele september måned. Mere end 500 deltagere og over 70 hold har cyklet med os fra Ørestad, og nu er det snart tid til at finde vinderne af de tre kategorier, som vi dyster i:

  • Bedste hold på distancen

  • Bedste holdnavn

  • Bedste holdkammerat

Cykel-seminar aflyst – vinderne annonceres online

Ørestad Cykler Til Arbejde er ligesom så mange andre ting blevet påvirket af corona-situationen. Da vi alle skal holde afstand, har vi set os nødsaget til at aflyse både den fysiske præmieoverrækkelse og det mini-seminar, vi havde planlagt på Ørestad Gymnasium. Vinderne af de tre kategorier får direkte besked og annonceres online onsdag d. 30 september 2020.

Ændring i kategorien ’Bedste stil’

Da mange er hjemsendte og derfor ikke kan sende holdbilleder ind til os, har vi også valgt at ændre kategorien ’Bedste stil på cykelstien’ til ’Bedste holdnavn’. Sekretariatet er i en skarp udvælgelsesproces omkring de mange gode bud

De øvrige kategorier, ’Bedste hold på distancen’ og ’Bedste holdkammerat’ er uændrede. Husk at tippe os, hvis du har en kollega, som du mener kandiderer til at være årets bedste holdkammerat. Send en mail til sw@oicc.dk senest den 28. september, om hvorfor netop din holdkammerat er noget helt særligt.

Alle vindere får direkte besked.

Præmier på højkant

Præmierne er sponsoreret af Ren Cykel, Café Nabo og Timo & Co.

Logo Ren Cykel.PNG

Ren Cykel tilbyder cyklister på farten i Danmark en række forskellige services. Med Danmarks dygtigste cykelsmede, en flåde af mobile værksteder, faste værksteder samt Ren Cykel PRO abonnementet, garanterer Ren Cykel, at det aldrig har været nemmere og federe at være cyklist!

.

.

Café Nabo er Ørestad Citys nye lokale café. Som navnet hentyder, er caféen tænkt som bydelens imødekommende og gæstfrie nabo, der indbyder til hyggelig snak og samvær. Her finder man blandt andet lækre konditorkager, aftensmad to-go, bytte-bogreoler, værtindegaver, god kaffe og brunch.

Logo Timo & Co.jpg

Timo & Co driver restauranterne 8TALLET og RAMBLA i Ørestad, samt restaurant SOMMER i Allinge. Timo & Co’s forretningsmæssige ambition er at skabe gå-ud-steder med en stilsikker og lækker indretning og et interessant moderne spisekort, hvor kvaliteten er i top, uden at det behøver koste en bondegård.

Supercykelsti på vej i Ørestad

Snart bliver Ørestad en del af supercykelsti-nettet, når Ørestads Boulevard opgraderes til supercykelsti. Den 6 km lange strækning fra Islands Brygge metro til Vestamager får et ansigtsløft, så det bliver endnu mere attraktivt at tage cyklen ind og ud af bydelen.

Vi har talt med Marie Kåstrup, leder af Københavns Kommunes cykelprogram, omkring supercykelstier, planen for Ørestadsruten, og hvad der skal til for, at København bliver verdens bedste cykel-by.

Hvad kan supercykelstien, som den normale cykelsti ikke kan?

Marie Kåstrup forklarer at supercykelstien er en cykelsti, hvor kvalitet og sikkerhed er blevet markant forbedret. ’Supercykelsti-konceptet indebærer sjældent, at vi bygger en helt ny cykelsti fra start til slut. I stedet laver vi punktvise forbedringer fx signalindstillinger, ny belægning, gode afmærkninger og lignende.’ Kort sagt, et ansigtsløft, der gør det nemt og sikkert for folk at hoppe på cyklen. Og et konkurrencedygtigt alternativ til bilen og den offentlige transport.

Nyhed 1 - Supercykelsti_04.png

For Ørestads Boulevard betyder opgraderingen til supercykelsti bl.a., at forvaltningen forventer at opsætte sensorer, der kan detektere cyklister i kryds og dermed give dem grønt lys i længere tid, og opsætning af såkaldte ’cykelbarometre’, der tæller antallet af cyklister og giver informationer om trafik mv. til cyklisterne. Der er også planlagt tilladt højresving for rødt for cyklister, venstresvingsbane til cyklister og en helle, der gør det lettere at krydse vejen. Forvaltningen er også netop gået i gang med at undersøge, hvordan forholdene kan forbedres i de tre rundkørsler på Ørestads Boulevard.

På vej mod verdens bedste cykel-by

’København har nogle ambitiøse mål på cykelområdet. Vi har bl.a. et politisk mål om at være verdens bedste cykel-by, og at 50 % af alle ture til arbejde og uddannelse i København foregår på cykel i 2025,’ fortæller Marie Kåstrup. 

Hun understreger, at en god cykel-by ikke er en ø, og at der derfor er brug for gode forbindelser ind og ud af byen, hvis København skal nå sine mål. ’En stor del af den biltrafik, der foregår inde i Københavns Kommune, krydser kommunegrænsen. Ca. 60 % af bilturene foretages af folk, der bor uden for Københavns Kommune, og 40 % af københavnere,’ fortæller Marie.

Derfor besluttede Københavns Kommune for 11 år siden at tage initiativ til Supercykelsti-samarbejdet, som omfatter Region Hovedstaden og 29 kommuner, der sammen forbedrer cykelinfrastrukturen på tværs af kommunegrænser. I dag findes der ni supercykelstier, og syv mere er på vej, herunder Ørestadsruten, der kobler op på Indre Ringrute og Københavnerruten. Du kan læse mere om alle supercykelstierne her. 

Gevinster ved god cykelinfrastruktur

Virker supercykelstierne? Det korte svar er ja. Målinger viser, at antallet af cyklister på strækninger, der er blevet til supercykelstier, i gennemsnit stiger med 23 % i hverdagene.

Den gode cykelinfrastruktur er med til at få flere op på cyklen. I en rapport fra 2020 har Rambøll undersøgt potentialerne for cyklisme i Greater Copenhagen. Her viser de bl.a., at hvis alle bilister, som kan cykle på arbejde på 30 minutter, gjorde det, ville 66.000 biler forsvinde fra myldretrafikken i hovedstaden. Det svarer til 100 tons CO2 om dagen, vi kunne spare.

Ørestads supercyklister

Argumenterne for at tage cyklen er mange, og vi kender dem alle. Det er godt for miljøet, for helbredet og for økonomien. Listen er lang. Alligevel er det ofte hverdag og vaner, der bestemmer, hvilket transportmiddel, vi vælger.

’Derfor har man fra politisk hold besluttet at støtte op om supercykelstien i Ørestad med en dialogindsats med aktører langs supercykelstien i Ørestad. Hvad vi derudover kommer til at udvikle af tiltag afhænger af vores dialog med aktørerne i Ørestad, da det er vigtigt for os, at tiltagene er lokalt forankret,’ fortæller Marie Kåstrup. ’Netop Ørestad er særligt interessant, fordi det er en bydel i rivende udvikling. De næste år flytter rigtigt mange nye beboere ind, men også nye ansatte og nye studerende. Her er der virkeligt potentiale for at hjælpe med at gøre cyklen til det oplagte valg, når man skal starte sine nye transportvaner op.’

Nyhed 1 - Supercykelsti_01.jpg

Ørestadsruten forventes at stå klar i 2021, og det bliver interessant at se, hvad den kommer til at betyde for bydelens pendlere. Mange i Ørestad vælger allerede cyklen som transportmiddel, det viste en rapport fra sidste år udarbejdet af By & Havn, Rambøll og ØICC. For beboerne udgjorde cyklen 41 % af alle ture, og for indpendlerne (altså dem, der arbejder og studerer i Ørestad) var det 42 % af alle ture, der blev foretaget på cykel.

Sidste chance for at vinde præmier i ’Ørestad Cykler Til Arbejde’

Har man fulgt lidt med på ØICC’s sociale medier har man heller ikke kunne undgå at se, at september har stået i cyklens tegn. Som den første bydel i Danmark har Ørestad i år deltaget i Cyklistforbundets landsdækkende kampagne ’Vi Cykler Til Arbejde’. Det har vi gjort med bydelsdysten ’Ørestad Cykler Til Arbejde’, der sammen med Cyklistforbundets kampagne løber hele september måned. Målet er at få de mange medarbejdere, der arbejder i Ørestad, op på pedalerne og gøre Ørestad til Danmarks sejeste og grønneste cykelpendler-bydel.

Er dit hold med i ’Ørestad Cykler Til Arbejde’, så er det nu I skal slå til, hvis I vil vinde præmier. Se hvilke kategorier, vi dyster i, og hvordan I vinder her.

I Ørestad omdannes alger og ukrudt til frugtbar muld

I Ørestad er millioner af mikroorganismer hen over sommeren blevet sat på overarbejde for at teste, om alger fra kanalerne og invasiv ukrudt fra Fælleden kan omdannes til muld gennem varmekompostering. Mere end 2 tons alger er hevet op af kanalerne, og resultaterne ser lovende ud.

Hvad går initiativet ud på?

Projektet går i sin enkelthed ud på at gøre alt det grønne affald i Ørestad brugbart. I stedet for at køre affaldet væk som ‘grønt affald’, som både er en ressourcetung og omkostningsrig proces, bygger projektet på principper om cirkulær økonomi og målet er at give affaldet ny værdi.

Nyhed 2 - Muld-projekt_01.JPG

Initiativet kommer fra den socialøkonomiske virksomhed Amager Skovhjælpere og Ørestad Vandlaug, og projektet bygger videre på grundejerforeningernes strategi-og handleplan for Ørestad, som har fokus den grønne omstilling af Ørestads drift og udvikling.

’Naturen kender ikke til affald, det er menneskeskabt,’ understreger Mads Madsen, direktør for Amager Skovhjælpere.

Fra affald til ressource

Den invasive ukrudtsart Canadisk Gyldenris har i mange år været et stort problem på Ørestads åbne arealer og mindsket biodiversiteten i området. Planten gror bedst i sommerhalvåret i jord med visne rester fra forrige sæsoners Gyldenris. Derfor kan den invasive plante bekæmpes ved at fjerne Gyldenris fra tidligere år.

Mads Madsen står hvert år med flere ton vissen Gyldenris, og har i lang tid summet over, om det kunne bruges til noget produktivt. Samtidig står Vandlauget med en stor alge-udfordring. Alene sidste år blev der fjernet 49 ton alger fra Ørestads kanaler og søer. Det grønne affald er ikke en mangelvare.

Nyhed 2 - Muld-projekt_02.JPG

Ørestad Vandlaug har hen over sommeren transporteret over 2 ton alger ud til Amager Skovhjælpere, som har opsat de første varmekompostblandinger i vejkanten, tæt på krydsningen mellem Otto Braches Allé og Kanalvej. Her har Amager Skovhjælpere forsøgt at finde frem til den ideelle kvælstof-kulstofblanding ved bl.a. at tilsætte hestelort; naturligvis fra lokale heste.

Fordelen ved den nedbrudte kompost er bl.a., at den er rig på kalium og fosfor og relativt fattig på kvælstof. Når dette tilsættes jord, forbedres jordens struktur og mikroliv markant, hvilket resulterer i en mere frugtbar jordblanding, som igen danner bund for en øget biodiversitet. Det er en win-win situation.

Hvad er varmekompostering?

Varmekompostering er en proces, hvor et kulstofholdigt materiale, som Gyldenris og andre planter, tilsættes sammen med et kvælstofholdigt materiale og vand. Og her kommer algerne i Ørestad ind i billedet. Ørestad har i mange år haft problemer med alger i kanaler og søer, som man i stor stil har sendt til forbrænding. Alger, som er fyldt med kvælstof, passer perfekt sammen med Gyldenris i en varmekomposteringsproces. Når dette vendes med jævne mellemrum i en lukket kompostblanding, resulterer det i en mikrobiologisk proces, hvor mikroorganismer nedbryder det døde organiske materiale.

Nyhed 2 - Muld-projekt_04.jpeg

En varmekomposteringsblanding omdanner kompost til muld betydeligt hurtigere end almindelig koldkompostering, da temperaturen hurtigt når op omkring de 60 grader under varmekompostering. Ved denne temperatur nedbrydes organisk materiale hurtigere, og en optimal blanding kan resultere i dannelsen af muld inden for 3-5 uger. Ved almindelig  koldkompostering er mulden klar efter 1-2 år.

Lokale forandringsagenter

Med projektet ønsker Mads Madsen at bidrage til den grønne omstilling i Ørestad. Nyheder om klimaforandringer og global forurening efterlader ham ofte med en følelse af afmagt. Men alle kan gøre deres for at sikre, at fremtidige generationer kan have samme glæde ved naturen som vi har. ’Mit barnebarn skal ikke vokse op i en verden, hvor grønne områder og vild natur blot er noget, man kan opleve i fjernsynet. Det skal også være noget hans generation kan nyde gavn af,’ siger Mads Madsen.

Det skaber en domino-effekt når Ørestad støtter lokale, bæredygtige initiativer som dette, mener Mads Madsen. Det gælder om at investere i bydelens grønne omstilling. ’Det er vigtigt, at vi i Ørestad agerer foregangsbydel og viser, at det sagtens kan lade sig gøre at integrere bæredygtige processer og adfærd i driften af et urbant område.’

Projektets fremtidsudsigter

Eksperimentet med varmekompostering har allerede båret frugt, og håbet er, at det med tiden kan skaleres. Mads Madsen har efter samtaler med flere interesserede beboere i nærområdet givet lov til fri afbenyttelse af den færdige muld. Samtidigt er han sikker på, at virksomheder og interesseorganisationer i området kan have interesse i projektet. Han håber desuden, at supermarkeder og blomsterbutikker henvender sig, så de kan få andel i den lokalt producerede Ørestads-muld. Mulden kunne eksempelvis tilbydes gratis til kunder, som køber blomster eller andre planter.

Resultater klar fra stor brugerundersøgelse om Ørestad City

Hvordan får vi aktiveret byrummene i Ørestad City sammen?

Det spørgsmål var omdrejningspunktet for KLP Ejendommes spørgeskemaundersøgelse i maj 2020, hvor beboere, brugere og besøgende i Ørestad City kunne komme med deres input. 621 personer deltog i undersøgelsen, og takket være dem kan KLP nu præsentere en rapport, der kommer godt omkring og peger på interessante muligheder i byrummene i Ørestad City.

Rapporten ”Sammen om Ørestad City” er udarbejdet af Ph.d. og etnolog Morten Krogh Petersen fra EXTRA/ORDINARY, der selv er lokal kendt. Hans helt overordnede konklusion er, at Ørestad City først og fremmest opfattes som et hverdagssted og skal videreudvikles som sådan.

Kay Fiskers Plads markedstorv på sydsiden

Kay Fiskers Plads markedstorv på sydsiden

Flertallet hverken forventer eller ønsker sig spektakulære, farverige og out of the ordinary oplevelser, men netop hverdagsoplevelser. Det kan være en lille koncert her, et simpelt men godt aftensmåltid der og et lokalt loppemarked i weekenden.

Meningerne om Ørestad City er mange og delte. Ikke desto mindre er det beboerne, der lader til at være mest positivt indstillede og kan se mulighederne i bydelens videre udvikling, mens gæster og pendlere, der ikke bruger bydelen så meget, er mere skeptisk indstillede.

I rapporten er der opstillet syv temaer for den videre udvikling af Ørestad samt en nærmere gennemgang af, hvad de forskellige brugergrupper ønsker. Du kan læse mere om undersøgelsen og kommende initiativer i Ørestad City her  og hente hele rapporten her.

Nyt Ørestadskort på vej

Ørestad bugner af muligheder og er fyldt med både arkitektoniske, grønne, børnevenlige og kulinariske oplevelser.

Sammen med ØICC og Wonderful Copenhagen er By & Havn i forbindelse med projekt Tourism Moves på vej med et stort Ørestadskort, der fortæller om Ørestads muligheder.

Nyhed 3 - Nyt ørestadskort_02.jpg

I kortet kan du finde både oplevelser for børn, spisesteder og butikker, grønne byrum, guide til arkitektur, idrætsmuligheder og meget andet. Projekt Tourism Moves sætter fokus på de muligheder, der er i København uden for centrum og giver gode guidelines til både turister og københavnerne.

Ørestadskortet er på vej i trykken og kan fås fra uge 36 ved henvendelse til By & Havn eller ØICC.

Ny café i Ørestad City

Så er den nye Café Nabo åbnet i krydset mellem Arne Jacobsens Allé og Ørestads Boulevard. Den ligger i KLP Ejendommes kontorhotel HUB2 og er en vigtig del af deres projekt med at skabe et mere levende byrum for alle i Ørestad City. Cafeen er indrettet til både business og brætspil, og operatøren Madkastellet ser frem til at udvikle et nyt, lokalt mødested.

Nyhed 4 - Cafe Nabo_02.JPG

”Vi er en del af byen, og har været her siden, den blev grundlagt”, forklarer Christina Thorsaa, ejendomschef hos KLP.

”Ørestad City har savnet noget caféliv i gadeplan, og derfor åbner vi nu op, så der sker lidt mere. Café Nabo er central i vores HUBNORDIC-strategi, hvor vi vil gøre arbejdslivet nemmere og være en naturlig del af byen. Her kan vi prøve forskellige koncepter af og aflæse behovene i området. På den måde bliver cafeen vores generalprøve på alle de tilbud, vi kan præsentere i 2021 på Kay Fiskers Plads.”

Du kan læse mere om Café Nabo her.

Nu åbner Ørestads nye udstillingssted for eksperimenterende samtidskunst

Nyhed 3 - Simian_02.jpg

Den 5. september slår udstillingsstedet Simian dørene op og inviterer for første gang gæster ned under bassinet ved Ørestad Station til fernisering. Den tidligere rå cykelkælder er blevet renoveret, og det 1300 m2 store lokale er ombygget til to udstillingsrum, et værksted, hvor kunstnere kan bygge deres installationer, samt et kontor.

Simian

Det er de fire billedkunstnere Markus von Platen, Christian Vindelev, Toke Flyvholm og Jan S. Hansen, der står bag Simian. To af dem lavede allerede i 2016 en udstilling sammen i den ubrugte cykelkælder og fik idéen til at åbne det som et egentligt udstillingssted.

Nu står lokalet endelig klar, åbningsdagen er sat og det overordnede program for den første tid er på plads.  

”Simian kommer til at danne ramme om udstillinger og arrangementer, som vil belyse og udfordre komplekse forbindelser og perspektiver i vores fælles oplevelse, forståelse og navigation i samtiden. Simian vil præsentere skiftende solo– og gruppeudstillinger i et udstillingsprogram, der sammenkobler kunstnere på tværs af generationer, medier og nationaliteter,” fremgår af det af Simians første pressemeddelelse.  

Nyhed 3 - Simian_03.jpg

Hvad kan man se frem til at opleve i den første udstilling?

Den første udstilling er en gruppeudstilling med værker fra 15 kunstnere fra ind- og udland. Den har titlen ’Some of the Hole’, åbner med fernisering lørdag d. 5. september kl. 15.00-21.00 og kan opleves frem til d. 18. oktober.  

Koblingen til resten af Ørestad

Ørestad er måske mest kendt for sin arkitektur, men kunstscenen er også spirende og flere kunstnere har allerede sat deres præg i bydelen med installationer af bl.a. Bjørn Nørgård, Per Kirkeby og Dan Graham.

”Det er et godt sted at lave eksperimenter, for Ørestad er et eksperiment i sig selv. Vi ser det som et mulighedsrum, der stadig ikke er fast defineret, en by i udvikling, hvor vores fokus på eksperimenterende samtidskunst passer godt ind,” fortæller holdet bag Simian.

Den første udstilling tapper også ind i deres eget møde med Ørestad og fascinationen over den kontekst, som de befinder sig i med kontraster og overgangen fra by til natur. 

Fem år fra nu

I første omgang er drømmen for Simian, at det bliver et sted, som lokale fra bydelen samt kunstinteresserede fra København og Danmark tager til. Men allerede nu er udstillingsprogrammet internationalt præget, og drømmen er også at kunne hive kunstinteresserede fra resten af verden til, så når folk kommer til København kommer de også til Ørestad. 

”Nu glæder vi os til at åbne, invitere folk ind i udstillingen og se det hele realiseret. Det har været spændende med byggeprocessen, men det er det næste kapitel, hvor vi skal vise kunsten frem, der bliver det, som vi har glædet os til og ventet på.”

Praktisk info

Hvor: Simian holder til under den anlagte sø på Kay Fiskers Plads i Ørestad City. Det 1300 m2 store rum, der oprindeligt var til cykelparkering er blevet renoveret og omskabt til udstillingsrum.

Åbningstider under udstillinger: torsdag-lørdag kl. 12.00-17.00

Pris: Entré er gratis

Se ssiimmiiaann.org for mere information om kommende udstillinger og arrangementer.

Tilmeld dig konferencen HR.com - Fremtidens digitale arbejdsplads

Kriser som dette års COVID-19 har tvunget os til at arbejde på distancen og, i en periode, få en 100 % digital arbejdsplads til at fungere. Forandringer kan vi ikke forberede os på. Men kan vi blive bedre til at håndtere dem, når de kommer? Og hvad kan den digitale arbejdsplads tilbyde os?

Uagtet dette års pandemi kigger vi ind i en virkelighed, hvor vi kommer til at arbejde mere og mere digitalt. Fra hjemmearbejdspladsen blev det tydeligt, hvilke udfordringer det medfører fx at lede online, holde den mentale sundhed oppe, forblive motiveret, få struktur i en flydende arbejdsdag, finde balancen mellem at være online og offline, m.m. 

Det stiller nye krav til ledelsen, den enkelte medarbejder og ikke mindst HR-afdelingerne, der skal sikre, at virksomhedernes vigtigste resurse, medarbejderne, ikke bare lykkes men trives med de nye rammer og får mest muligt ud af de muligheder, som digitale værktøjer tilbyder - også når vi går på arbejde normalt igen.

På denne konference sætter vi fokus på centrale temaer for, hvad der sker, når ledelse og HR går online, og hvad der er afgørende for kvaliteten af det digitale arbejdsliv.

Konferencen er gratis at deltage i og henvender sig til alle, der er interesseret i forandringsledelse, online ledelse og udfordringer/muligheder ved det digitale arbejdsliv, og er relevant for såvel ledere/HR-chefer som medarbejdere. 

TILMELD DIG KONFERENCEN HER

Dato: Fredag d. 30. oktober 2020

Tid: Kl. 08.30 – 13.00

Sted: Rambøll, Hannemanns Allé 53, 2300 København S

PROGRAM

08.30-09.00: Registrering og let morgenmad

09.00-09.05: Velkommen ved Lena Kjær, HR director Rambøll og Carolina Benjaminsen, adm. direktør i ØICC

09.05-09.45: Den forandringsparate organisation. Forandringer er uundgåelige. Hvordan skaber vi en organisation der er klar til det uforudsigelige? Og er medarbejdernes modstand mod forandring en myte?
Christian Ørsted, forfatter til Livsfarlig ledelse og Fatale forandringer

09.45-10.00: Netværkspause

10.00-10.45:

  • Stream 1: TBA

  • Stream 2: Drop distanceledelse – det handler om virtuelt nærvær. Ledelse sætter tonen og rammerne på arbejdspladsen. Hvad gør vi for at skabe gode rammer for arbejdslivet – også når det rykker ind i det virtuelle rum?
    Lise Dahl Arvedsen, Ph.D. scholar og partner i Augmenti

10.45-11.15: TBA

11.15-12.00: Valgfri arbejdstid, arbejdssted og brug af omsorgsdage, kan man det?  Om arbejdet med den grænseløse og digitale arbejdsplads i praksis, og om psykologien bag det hele. Hjerteforeningen fortæller i samarbejde med deres eksterne erhvervspsykolog om erfaringerne før, under og efter det skelsættende forsøg med at sætte arbejdspladsen fri.
Hjerteforeningen v. Direktør Anne Kaltoft og HR udviklingskonsulent Stine McBean Larsen

Louise Dinesen, Chefpsykolog og autoriseret arbejdsmiljørådgiver, Hartmanns A/S

12.00-12.05: Tak for i dag

12.05-13.00: Netværk og frokost

Det cykler for Ørestad

I sensommeren sætter ØICC fokus på cyklen som transportmiddel til og fra arbejde. Cykelpendling har nemlig mange fordele ikke kun for sundhed og velbefindende, men også for CO2-udledning og trafikale forhold.

Den gode nyhed er, at Ørestad allerede er godt med, når det kommer til grøn mobilitet. En transportanalyse fra 2019 lavet i samarbejde mellem By & Havn, Rambøll og ØICC viser, at 42 % af indpendlerne i Ørestad enten cykler eller går til arbejde. Men cykelstierne er brede og der er plads til, at endnu flere hopper i sadlen.

Derfor har ØICC i samarbejde med Miljøpunkt Amager planlagt to forskellige cykelarrangementer i august og september måned, samt vores egen interne ØICC-cykelkonkurrence.

Den 21. august kan du i tidsrummet 07.30-09.30 få et gratis eftersyn af din cykel på Ørestads Boulevard ud for Byparken. Vi står klar til at tage imod og byder på friskbrygget kaffe, mens professionelle mekanikere trimmer din cykel. Arrangementet er lavet i samarbejde med Miljøpunkt Amager.

Cykeleftersynet er samtidig alletiders mulighed for at blive klar til septembers nationale cykelkampagne ’Vi Cykler Til Arbejde’, som hvert år afholdes af Cyklistforbundet. Her dyster cykelteams fra arbejdspladser landet over mod hinanden om at være bedst til at cykle til arbejde hver dag måneden ud. I år laver ØICC et hack på kampagnen og kårer Ørestads bedste team. Her i sekretariatet har vi allerede tilmeldt et hold. Og det er nu, at du skal tilmelde dig sammen med dine kollegaer, hvis I skal være med i dysten. Kan I slå os?

Som afslutning på septembers store cykelkampagne afholder vi sammen med Miljøpunkt Amager den 30. september kl. 14.00-16.00 cykelpendlerarrangement ’Ørestad Cykler’. Her kan du høre fagfolk, virksomheder og praktikere fortælle om fordelene ved at pendle på cykel. Du kan også blive klogere på, hvordan virksomheder kan fremme cykelpendling blandt medarbejderne, og høre om den kommende supercykelsti i Ørestad. Vi slutter programmet af med at kåre vinderne af ØICC’s hack på ’Vi Cykler til Arbejde”. Efter oplæggene er det muligt på en tilhørende cykel-markedsplads at prøve særlige pendlercykler og meget andet. Meld meget gerne tilbage til Sophie Witzke fra ØICC (sw@oicc.dk) hvis I vil være med til vores egen Ørstads dyst, mens I nu alligevel cykler til arbejde. Program for selve dagen og tilmelding følger.

Vi glæder os til at cykle sammen i Ørestad.

Tilmeld dig konferencen ’Tech Shaping 2020s’

Så sker det! Sæt kryds i kalenderen den 20. august, hvor ØICC holder sin årlige teknologikonference.

Efter at have taget tilløb et par gange hen over foråret, er vi nu endelig klar til at afholde ØICC’s årlige teknologikonference ”Tech Shaping 2020s”. I år sætter konferencen fokus på nogle af de avancerede teknologier, der står klar til at erobre vores samfund og forme 2020’erne.

Du kan blandt andet høre oplæg fra virksomhedsledere, der går forrest i at introducere teknologi i deres produktion, samt møde udviklerne af fremtidens teknologier. Du får også mulighed for at selv at opleve og afprøve nogle af de nyeste teknologier i vores tech showroom. 

Thomas Terney, tech-ekspert og oplægsholder på konferencen, fortæller hvorfor han glæder sig til at deltage i konferencen: Tech Shaping 2020's bliver en fantastisk start på andet halvår af 2020. En dag hvor vi kigger på hvordan teknologi former vores liv - ikke bare i dag, men også i fremtiden. Her kommer vi ikke til at tale om den krisedrevne digitale bølge af Zoom-møder eller virksomheder, der langt om længe får en online shop. Vi taler derimod om den næste bølge af avancerede teknologier så som 3D print, IoT, Crispr, AI og flere andre, der lige netop i disse år modnes og erobrer verden. Det bliver fantastisk!

Vi glæder os også, og håber at se dig på dagen, hvor vi sørger for et spændende program og for god afstand mellem deltagerne.

Det er ØICC’s Netværk for Innovation og Teknologi, der har taget initiativet til ØICC’s årlige tech-konference. I år afholdes konferencen den 20. august fra kl. 09.00-13.00 hos KLP2, Edvard Thomsens Vej 10, 2300 København S.

Du kan læse mere om konferencen og tilmelde dig her. Det er gratis at deltage, men der er begrænsede antal pladser.

PROGRAM

08.30: Registrering og kaffe

09.00: Velkommen v. Carolina Benjaminsen, adm. direktør ØICC

09.10: Tech scenen i 2020’erne. Hvilke teknologier står på spring for at ændre vores verden? Og hvad afgør om de slår igennem...? Thomas Terney, Ph.d. i kunstig intelligens og tech ekspert

09.40: Når din kollega er en robot; Hvad kan vi forvente os af robotteknologi, og hvor langt er vi? Peter Kjær Jensen, adm. direktør PostNord

10.10: PAUSE

10.30: Hvordan kommer Additive Manufacturing og 3D-print til at forandre industrien, og hvor er vi om 10 år? Frank Rosengreen Lorenzen, adm. direktør Danish AM Hub

11.00: Hvilken rolle spiller AI, IoT og Blockchain i Danmarks omstilling til vedvarende energi? Kim Escherich, Executive Innovation Architect og Andrea Ladegaard Pallesen, Senior Consultant, IBM

11.30: PAUSE

11.45: Fighting Foodwaste Together. Mikkel Fog Holm-Nielsen, Executive Assistant, Too Good To Go

12.15: Hvad sker der indenfor bioteknologi, og hvad kan vi om 10 år? Christian Grøndahl, adm. dir., SNIPR Biome

12.45: Afrunding v. Carolina Benjaminsen, adm. direktør, ØICC

13.00-14.00 Sandwich og networking

Nu åbner Aktivitetstaget Bella

I morgen fredag d. 26. juni, kl. 12.00 åbner Aktivitetstaget Bella på toppen af det syv meter høje logistikcenter ved Bella Center Copenhagen. Aktivitetstaget deler visse ligheder med Konditaget Lüders i Nordhavn, men kommer til at rumme både en basketballbane, løbebane, pannabane til fodbold, hockey og andre boldspil, balancestubbe, træningskube og trampoliner. Fra toppen af taget kan man tage en 16 meter lange rutsjebane ned til den dertilhørende legeplads.

Nyhed 3 - Aktivitetstag Bella_05.jpeg

Aktivitetstaget Bella er lavet af Elverdal, og er åbent for alle og et oplagt udflugtsmål for områdets beboere og besøgende i Ørestad. Bella Center Copenhagen kommer også til at tage taget i brug til events, konferencer og modeshows. Samtidig bliver der mulighed for at lave filmfremvisninger under åben himmel og andre events for Bellakvarters beboere og naboer.

Aktivitetstaget ligger på adressen Emma Gads Vej 11, 2300 København S. Taget kan rumme op til 150 personer og vil være tilgængeligt alle dage i tidsrummet kl. 07.00 – 21.00.

Oplev Københavns byudvikling fra fire vinkler

Mange virksomheder har de sidste måneder måtte gentænke deres kerneforretning og services. For nogle har det dog ikke nødvendigvis kun været negativt, men også givet anledning til at tage gamle drømmeprojekter op. En af dem er Scaledenmark. De har brugt timeouten, som de kalder det, på at udvikle et nyt byvandrings-koncept, hvor de inviterer beslutningstagere såvel som fagfolk, turister og helt almindelige borgere med på opdagelse i fire af Københavns bydele under hver sit tema til en dialog om Københavns byudvikling.

Er du fx interesseret i, hvordan vi skal bo og bygge i fremtiden? Hvordan en CO2 neutral eller klimabevidst bydel tager sig ud? Hvordan vi kan bruge byen som levende laboratorie til at udvikle bæredygtige løsninger? Og hvordan du selv kan spille en rolle? Så er det måske lige noget for dig. Vi har talt med Bo Christiansen, arkitekt og stifter af Scaledenmark, der her fortæller, hvad du kan opleve på turene, som bl.a. går til Ørestad, og hvorfor du skal tage med.

I har valgt fire af Københavns byområder ud. Hvad gør disse områder særlige?

Ressourcerækkerne i Ørestad bygget med upcyclede materialer.

Ressourcerækkerne i Ørestad bygget med upcyclede materialer.

”Vi besluttede at tage fire relativt velkendte bykvarterer, der hver kan tematiseres på en rigtig interessant måde. Der er Østerbro, eller den sunde by, hvor vi skal se på, hvordan klimaforandringer spiller ind på byudviklingen og det levede liv. Nordhavn, der er den CO2 neutrale by, en slags ideal-by i forhold til arkitektur og bæredygtighed. Havnen med dens store transformation, hvor vi især vil kigge på infrastrukturen. Og endelig Ørestad, hvor vi skal blive klogere på det levende laboratorie, som det er. En eksperimenterende bydel in the making med fantastiske udviklingsmuligheder.”

Hver bydel har et tema og den guidede tur, der foregår på cykel, tager udgangspunkt i overordnede spørgsmål, men Bo understreger, at der skal være plads til, at deltagerne selv kan være med til at præge turen.

Bo Christiansen på en af sine byvandringer.

Bo Christiansen på en af sine byvandringer.

”Vores idé er at lade gruppen være med til at definere, hvad der er de brændende issues i hver bydel. Vores erfaring er, at dem, der tager med på vores ture, uanset baggrund og faglighed, altid har masser at byde ind med. Deltagerne uden faglig baggrund i byudvikling kommer fx med et interessant bruger-perspektiv, der er mindst lige så relevant som de faglige betragtninger. Hver tur bliver dermed forskellig og formet af, hvem der er med, og hvad de har af refleksioner, spørgsmål og vinkler på byen. Vores ønske er at åbne bydelene op og facilitere en vedkommende snak om, hvordan vi bruger byen fremadrettet – ikke mindst i en post-pandemitid,” fortæller Bo Christiansen.

Hvad glæder du dig mest til ved turen til Ørestad?

”At udbrede Ørestads mangfoldighed og diversitet. Manger er bekendt med bydelens lidt kedelige overskrifter, men Ørestad rummer en rigtig spændende udvikling og med mange forskellige narrativer, som jeg glæder mig til at folde ud.”

Bo påpeger, at Ørestad er en hybridform, der ikke findes i resten af København. ”Ørestad er både noget af det mest urbane, der findes samtidig med, at den har bynær natur som intet andet sted.

Kalvebod Fælled Skole

Kalvebod Fælled Skole

”Ørestad er spændende at gå på opdagelse i. Det gælder både arkitekturen, det levede liv og de nye former for fællesskaber og netværk, der bliver skabt og bragt i spil. Dem, der er flyttet til Ørestad elsker bydelen og har i den grad grebet muligheden for at være med til at forme den,” fortæller Bo Christiansen.  

Hvorfor skal man tage med og opleve Ørestad?

”Fordi bydelen er unik, og vi stadig har mulighed for at være med til at forme og påvirke den. Den er ikke færdig endnu. Den er i konstant tilblivelse. Det er det eksperimentelle setup, som vi skal dykke ned i og se på mulighederne i.”  

Borgerinddragelse og Københavns fremtid som bæredygtig hovedstad

Normalt har Scaledenmark omkring 1500 urban leaders fra 15 lande på case study visits om året. København er top of mind for mange beslutningstagere ude i verden, og det har de kunne mærke i forretningen. København er blevet en by, man ikke kommer uden om, og det skal den blive ved med at være, hvis det står til Bo og resten af teamet.

Netop derfor synes han også, at det er spændende at kunne tilbyde en ny form for byvandring. ”Vores ambition er at samle både borgere, beslutningstagere og fagfolk. Vi håber, at vi kan være med til at skabe de uventede møder og dialoger på tværs af fagkundskaber, der skal til, hvis København fortsat skal have succes som en bæredygtig by.

”Vi vil gerne engagere den enkelte i byen. Og vi kan alle være med til at skubbe på dens udvikling. Derfor er der brug for involvering af flere niveauer,” understreger Bo Christiansen.  

Fakta om turene

  • Turene foregår på cykel

  • Maks 10-12 deltagere

  • Man kan enten deltage i de offentlige ture eller booke private ture

  • De offentlige ture ligger lørdage kl. 9:30 – 13:00 (Havneturen og Ørestad) og kl. 10:30 – 13:00 (Østerbro og Nordhavn)

  • Læs mere om de forskellige ture og book her

Om Exploring Copenhagen

Exploring Copenhagen er en del af Scaledenmark. Hvor Scaledenmarks ture normalt retter sig mod beslutningstagere og fagfolk, særligt i international kontekst, retter turene med Exploring Copenhagen sig bredt mod alle, der er interesserede i København, byudvikling, bæredygtighed og det levede liv i byen.

Turene tager afsæt i bogen ’Exploring Copenhagen: Reflecting on Copenhagen’s urban development through the stories of local creatives’, som Scaledenmark udgav sidste år med 12 kapitler, der hver fortæller historien om et af Københavns byområder. Du kan læse mere om bogen her.

Oplev Ørestads nye natur- og arkitekturrute på cykel

Hvor er de gode cykelruter i København? Hvor skal vi køre hen? Og hvad skal vi se?

Det er nogle af de spørgsmål, som Signe Nors Hansen fra Copenhagen Visitor Service oftest får fra turister, der gerne vil ud og opleve byen på to hjul. Som en del af Tourism Moves projektet, støttet af Erhvervsfremmebestyrelsen, har Signe og hendes team fra Københavns Kommune lavet et cykelkort med tre oplevelsesruter rundt på Amager og i Ørestad. En børne- og familierute, en arkitektur- og kunstrute og en bynær naturrute. Så er du turist i egen by i år, er der her en oplagt mulighed for at få lidt inspiration til nye oplevelsesture i København.  

Hvad kan du glæde dig til at opleve på cykelruterne?

Arkitektur- og kunstruten

Tietgenkollegiet i Ørestad Nord

Tietgenkollegiet i Ørestad Nord

Arkitekturruten i sin fulde længde er 20 km lang, men kan deles op i to ruter hver af 10 km. Turen tager dig fra Prags Boulevard forbi Københavns Universitet, Tietgenkollegiet, DR Koncerthuset og videre til BIG’s univers med VM Husene og Bjerget til Kay Fiskers Plads, hvor den nye underjordiske kunsthal Simian åbner til efteråret. Herfra kan du følge ruten videre tilbage gennem Byparken til det ikoniske Hotel Bella Sky og over Fælleden til Ballonparken og videre helt ud til Amager Bakke.

Eller, hvis benene er gode og du vil have hele Ørestads-oplevelsen, kan du cykle videre fra Kay Fiskers Plads ud mod Ørestads sydlige del forbi Royal Arena til 8Tallet, Upcycle Studios og Ressourcerækkerne. I Ørestad Syd kan du også få en velfortjent pause med et glas vin på Thorsteinssons’ Vinbar eller smørebrød på Café 8Tallet med udsigt over Kalvebod Fælled. Måske en kop kaffe hos Roots Café? Eller et lækkert stykke kage i den hyggelige gårdcafé COBRA.

Den bynære naturrute

Nyhed 1 - Exploring Copenhagen_06.jpg

Er det ikke arkitektur- og kunstruten, der lokker, men naturruten, kan du med fordel hoppe på metroen mod Vestamager og stå af på sidste stop. Herfra tager kortet dig ud til Naturlegepladsen, Naturcenteret og Traktørstedet, hvor du kan lave snobrød eller slå dig ned i de hyggelige omgivelser og få et fantastisk måltid mad lavet med lokale ingredienser fra Fælleden. Herfra tager ruten dig videre rundt i Naturpark Amager, og du kan med fordel tage badetøj med, da der er mulighed for at hoppe en tur i vandet på din vej rundt.

Børne- og familieruten

Den sidste rute, børne- og familieruten, tager dig ikke rundt i Ørestad, men ud til den østlige del af Amager med Amager Strandpark, små hyggelige byhaver og legepladser som hovedattraktionerne.

”Jeg håber kortet kan inspirere københavnerne til at tage på opdagelse på Amager og i Ørestad. Målet var ikke at lave en udtømmelig liste over seværdigheder, men at inspirere folk til at få en anden oplevelse. Cykelkortet er til dem, der godt kan lide selv at tage på opdagelse, og Amager er spændende især på grund af kontrasterne mellem nyt og gammelt, det urbane og vilde den natur,” fortæller Signe Nors Hansen.  

Nyhed 2 - Cykelkort_06.png

Hvordan får du fat i kortet?

Kortet kan findes i Copenhagen Visitor Service samt bibliotekerne og udvalgte hoteller. Er du selv erhvervsdrivende og kunne du godt tænke dig at få nogle eksemplarer liggende i dit hotel, café eller lignende kan du kontakte Signe Nors Hansen, Visitor Service Supervisor i Københavns Kommune på HP4Y@kk.dk. Det er også muligt selv at printe / tilgå kortet i en pdf version, som du kan finde her. På nuværende tidspunkt findes kortet kun på dansk, men en engelsk version er på vej. Kortet vil løbende blive opdateret.

Få mere ud af turene med Know Your ’Bro og DAC App’en

Oplevelsesruterne kan cykles som de er, men du kan få flere oplevelser på turen ved at supplere med historier fra Know Your ’Bro og DAC App’en. Know Your ’Bro er lokalitetsbaserede ruter og historier til Nørrebro, Vesterbro, Østerbro og nu Amager. Det betyder, at man fysisk skal være på stedet for at låse dem op fra hjemmesiden. Gennem tekst, lyd, foto og video bliver du guidet rundt i historien, kulturen og det københavnske hverdagsliv med tips fra de lokale. Få en hurtig intro til Know Your ’Bro her.

Tager du ud på arkitekturruten kan du downloade DAC’s App, der tager dig med bag om arkitekturen. Du kan enten klikke på kortet på din telefon og se highlights i nærheden af dig eller sætte app’en til ’Explore’-mode, som automatisk udløser notifikationer, når du på cykelruten nærmer dig en af de mange arkitektoniske seværdigheder.

Om Tourism Moves

Cykelkortet og Know Your ’Bro Amager er en del af Tourism Moves, og begge er udarbejdet med input fra områdets aktører. Tourism Moves er et tre-årigt projekt, støttet af Erhvervsfremmebestyrelsen, hvor der vil blive lavet tre ultralokale udviklingsforløb. Det første ultralokale udviklingsforløb fokuserer på Ørestad, hvor ØICC er lokal partner. Læs mere om Tourism Moves her.

Digitale vaner vi tager med fra corona

”Two years of digital transformation in two months”.

Det er, hvad vi ifølge Satya Nadella, CEO i Microsoft, har gennemlevet under Coronakrisen. På rekordtid har virksomheder digitaliseret deres arbejdsgange og udviklet nye digitale løsninger. Men hvad har vi lært, og hvad sker der når coronakrisen slutter? Tager vi de nye digitale vaner og tiltag med videre, eller går vi tilbage til ’business as usual’? Vi har talt med fire medlemmer i ØICCs Netværk for Innovation og Teknologi - Allan Bjørngaard Co-founder af Toolpack Solutions, Jonas Søgaard Grøn, innovationskonsulent hos Københavns Universitets Innovation Hub, Erna Nyvang, teamleder hos HOFOR, og Brian List vicedirektør i Symbion - for at høre, hvordan de har håndteret coronakrisen, og fået deres bud på, hvad vi tager med videre post-corona.

Digital kommunikation under (og efter?) Corona

Fælles for dem alle er, at de har brugt digitale platforme til at holde møder og organisere deres arbejde i en helt anden grad end før. Det har givet en anledning til at teste, hvorvidt digital kommunikation kan stå distancen, når det er den primære kommunikationsform, der benyttes.

Erna Nyvang fra HOFOR fortæller, at hun i starten var ret begejstret for, hvor relativt simpelt det var at begynde med Microsoft Teams, og at hun var positivt overrasket over, hvordan det påvirkede møderne. Hun nævner dog også, at det digitale mødeformat har sine begrænsninger i forhold til at gengive mimik og kropssprog, som kan være svære at formidle digitalt, selv med kamera. Ofte kan et toneleje eller blink i øjet gå tabt på grund af dårlig forbindelse eller støj på linjen. Derudover er det ikke alle, som bruger kamera i opkald. Allan Bjørngaard supplerer denne holdning og fremhæver, at hvis man ikke bruger kamera kan man oftere have tendens til at miste fokus, og at kameraet er en vigtig del af at kunne opretholde orden og nærvær i møderne.

Ser vi starten på det fleksible arbejdsliv?

Coronakrisen har også skabt fornyet debat om fleksible arbejdspladser og hjemmearbejde. Jonas Søgaard Grøn har en interessant vinkel på dette. Københavns Universitets Innovation Hub ligger midt på Søndre Campus og har i det daglige stor kontakt med studerende, som kigger forbi kontoret. Møderne er ofte spontane, og de kan ikke nødvendigvis erstattes igennem digitale platforme. Hos Toolpack Solutions er det en anden historie. Allan Bjørngaard nævner, at de faktisk er ved at finde ud af måder at kunne skabe en mere fleksibel arbejdsplads, der vil tillade mere hjemarbejde.

Vi spurgte Brian List fra Symbion, hvordan han ser på fremtidens arbejdsplads. Hos Symbion har de mange forskellige virksomheder, med forskellige arbejdsmiljøer og behov, og han er ikke overbevist om, at en mere digital mødekultur er det rigtige for alle. Brian finder det mere nyttigt at lave en distinktion mellem forskellige typer af arbejdsopgaver, snarere end virksomheder, i forhold til, hvad der egner sig til at (for)blive online. Mens arbejde, der har en specifik målsætning såsom IT-udvikling, måske nemmere kan klares hjemme, har arbejdspladser såsom vidensproduktion brug for en højere grad af løbende kommunikation, som måske ikke kan håndteres lige så nemt over digitale platforme.

Ikke alt kan og bør digitaliseres

Alle fire er enige om, at vi kommer til at se mere digital kommunikation, selvom det ikke helt kan erstatte det fysiske fremmøde. Digitale møder kan erstatte lange rejser, men på kontoret har det måske mere værdi at kunne sidde i samme rum. Måske er vi ikke helt klar til at opgive kontoret endnu, selvom de sidste par måneder har været et interessant eksperiment ud i, hvordan vi kan gentænke de rammer der sætter vores hverdag. Hvordan vi kan give plads til dem, der foretrækker at arbejde hjemme, men stadig inddrage folk i organisationen som helhed. Vi i ØICC er spændte på at se, hvordan virksomheder vil bruge de nye digitale muligheder, som vi har afprøvet de sidste måneder, i fremtiden.

Unge i Ørestad glæder sig til en (mere) normal hverdag

Med over 50.000, der enten bor, arbejder eller studerer i Ørestad, danner bydelen normalt ramme om tusindvis af menneskers hverdag. En hverdag, der har været sat på pause siden begyndelsen af marts, hvor det meste af landet lukkede ned grundet corona. I forbindelse med genåbningen af storcentre, har vi været et smut forbi Ørestad Station og Field’s for at blive klogere på, hvordan særligt Ørestads unge har oplevet lockdown. Hvad har de lært? Hvad har de savnet? Og hvad tager de med sig fra perioden?

Field’s inviterer indenfor, og der er håndsprit til alle

Det er tirsdag d. 12. maj og klokken har lige rundet 10.00, da vi stiger af metroen på Ørestad Station. En frisk vind byder velkommen. Field’s og andre storcentre har dagen forinden fået lov til at genåbne, og med håndsprits-stationer sat op over det hele og tydelige afmærkninger om at holde afstand, kan kunder igen tage turen ind i Danmarks største shopping center. Mange butikker har klare retningslinjer der skal sikre god hygiejne, og flere butiksmedarbejdere er udstyret med handsker og masker.

Der er travlt ved Ørestad Station. Den offentlige transport virker til at køre normalt igen. Busser og metro-tog afgår med få minutters mellemrum, dog med færre passagerer tilladt end normalt. Ud kommer et par gymnasieelever. Ørestad Gymnasium har nemlig genoptaget fysisk undervisning for 3.g eleverne, som snart skal til de afsluttende eksamer. Og selvom det betyder, at de igen skal tidligt op, er der ingen klager.

3.g’ere: ”Vi lærer meget mere i et klasselokale”

Nyhed 2 - Ørestad vender tilbage 01.jpg

”Vi har virkelig savnet hverdagen og at se vores venner igen, samt klasseundervisningen. I de første to uger var det dejligt med online undervisning, men vi lærer meget mere i et klasselokale, hvor man kan stille læreren spørgsmål og hjælpe hinanden”. Sådan siger to gymnasieelever, som er glade for at kunne gå i skole igen. Begge har de skulle indstille sig på, at de fleste af deres afgørende eksaminer er blevet aflyst, hvorfor det i stedet er årskaraktererne der gælder. De håber inderligt på, at det bliver muligt at komme ud at køre studenterkørsel, så de sammen med deres klassekammerater kan afslutte tiden som gymnasieelever. En dag de har set frem til i snart tre år.

”Det var ikke lige sådan her, vi havde forestillet os vores sidste måneder på gymnasiet. Man finder virkelig ud af, hvor meget fællesskabet betyder, både for ens humør i dagligdagen, men også når man skal igennem eksaminer. Vi støtter og motiverer hinanden,” fortæller de.

Universiteterne holder fortsat lukket

Dog er det langt fra alle, som kan vende tilbage til skole og arbejde endnu. For mange universitetsstuderende er der ikke udsigt til klasseundervisning igen før efter sommerferien, og eksaminer kommer til at foregå online. 24-årige Kristoffer, der er jurastuderende på Københavns Universitet i Ørestad Nord, medgiver, at han i starten satte pris på nogle dage derhjemme, da en kort pause fra studiet og eksamensræset var tiltrængt. Men nu må soveværelset godt snart skiftes ud med auditoriet. Ligesom gymnasieeleverne, har han brug for de daglige rutiner for at være produktiv.

”Jeg får lavet meget mere, når jeg er fysisk til stede på universitetet. Vi motiverer hinanden, så personligt har karantænen haft stor indvirken på, hvor meget jeg har foretaget mig. Når man sidder derhjemme, er det desværre en del nemmere at tage hul på overspringshandlinger”.

IT-analytiker og Business studerende Tobias, som skal i Field’s for at købe sko og ”snuse” til friheden igen, som han siger, er enig. Han får lavet mere på universitetet, og det kræver stor selvdisciplin at få lavet samme mængde arbejde derhjemme. ”Jeg har en kæreste i risikogruppen, så jeg har arbejdet hjemme siden d. 11. marts, selvom de fleste af mine kollegaer er begyndt at vende tilbage på arbejdspladsen. Jeg synes virkelig det har været svært at få lavet samme mængde arbejde derhjemme. Man ender alt for ofte med at udskyde opgaver til senere, og jeg har sværere ved at holde fokus”.

Glæder sig til fællesskab og kaffe i kantinen

Kristoffer og Tobias medgiver begge, at de generelt føler, at regeringen har gjort et godt stykke arbejde, og tacklet corona pandemien på en mere forsvarlig måde, end andre lande. De deler derfor holdninger med størstedelen af danskerne. Mette Frederiksen har aldrig været mere populær blandt den danske befolkning, end hun har været under corona krisen. Dette viser en måling foretaget af Epinion for DR og Altinget, tilbage i begyndelsen af april. I begyndelsen af marts måned syntes 39 % af de danske vælgere, at Mette Frederiksen (S) gjorde det godt som statsminister. En måned senere, i begyndelsen af april, er tallet mere end fordoblet til 79 %.

Begge har dog oplevet perioden som frustrerende, ikke mindst i forhold til deres uddannelsessituation. De glæder sig til de kan vende tilbage til deres campus og igen benytte universiteternes faciliteter, mødes med medstuderende over en kop kaffe i kantinen og deltage i undervisningen, som de plejer.

I ØICC glæder vi os også til, at alle de unge vender tilbage til universiteterne og gymnasiet. Både Aalborg Universitet København, Københavns Universitet og Ørestad Gymnasium er en del af innovationspartnerskabet og deltager jævnligt i projektsamarbejder med virksomhederne i Ørestad, som også er med i ØICC. De unge bringer nye perspektiver og idéer til virksomhederne, og bidrager til ny udvikling i bydelen.